Donirajte slanjem SMS poruke u vrednosti od 100 dinara, na broj 6323.

Kratak osvrt na SOS Dečija sela Srbija

Organizacija SOS Dečija sela pomaže decu u Srbiji od 2004. godine.
Našim programima prisutni smo u 7 mesta širom Srbije. U toku 2018. godine, podržali smo 8.533 dece, mladih i odraslih i 638 porodica kroz različite programe i projekte.

Više o tome možete saznati u našem Godišnjem izveštaju

 

Do sada smo, kroz naše programe pomogli:

Članica smo

Po čemu se razlikujemo od drugih organizacija?

Mi smatramo da je svako dete jedinstveno, jer dolazi iz različitog okruženja, ima različite potrebe i snove. Mi smo drugačiji jer smo stvarno stavili dete u centar svega što radimo.

Mi znamo svako dete po imenu

Upoznajemo svako dete i mladu osobu o kojoj brinemo i za svakoga pravimo individualni plan razvoja. Razgovaramo sa decom i uključujemo ih u sve odluke koje utiču na njih, u odgovarajućem uzrastu. Najbolji interesi deteta su u srcu svake naše odluke. Iako je svako dete različito, naše iskustvo govori da SVA deca imaju potrebu da ostvare dugotrajne, kvalitetne i stabilne odnose i da se oni najbolje razvijaju u porodičnim sredinama.

Mi stvaramo porodice za decu

Sve što radimo orijentisano je ka tome da svako dete odrasta u toplom porodičnom okruženju, u kome oseća pripadnost i gde može da bude ono što jeste - dete.
Ovo podrazumeva da su zadovoljene njegove, ne samo osnovne potrebe – za zdravljem, obrazovanjem i ishranom, već i da svakodnevno oseća stabilnost i emotivne odnose.

Izgrađujući postojeće kapacitete i inicijative unutar zajednice, mi razvijamo snažne sisteme socijalne podrške za decu i njihove porodice. U takvom okruženju deca odrastaju u samouverene odrasle ljude i doprinose ostalim članovima društva, prekidajući ciklus siromaštva i nejednakosti.

Mi ostajemo sa detetom dugoročno

Pružamo podršku dugoročno, tako da svako dete ili mlada osoba može razviti stabilne odnose i suočiti se sa životnim izazovima u budućnosti. Mi nastavljamo sa podrškom dokle god mladi ne budu spremni da postanu nezavisni. Mi se fokusiramo na to da omogućimo detetu da bude ono što jeste i da bude odgovorno za svoje odluke i aktivnosti.

Naš cilj jeste da održimo porodice zajedno. I kada deca ne mogu da ostanu sa svojim biološkim roditeljima, trudimo se da ne razdvajamo braću i sestre, već da oni odrastaju zajedno u okviru SOS porodice. SOS je jedina organizacija koja radi sa grupama braće i sestara.

Poslednje vesti