Jačanje hraniteljskih porodica

Hraniteljstvo je oblik brige o detetu koje nema adekvatno roditeljsko staranje. Dete se smešta u drugu porodicu u kojoj hranitelji brinu o njegovom zdravlju, razvoju, vaspitanju i obrazovanju. Odnos između deteta i hranitelja trebalo bi da u najvećoj mogućoj meri odgovara odnosu dete – roditelj. Ipak, teška životna iskustva dece, odvajanje od bliskih osoba i česte promene smeštaja, učinili su da veliki broj dece u hraniteljsku porodicu dođe sa brojnim problemima koji se najčešće reflektuju na ponašanje deteta.

Na osnovu dugogodišnjeg iskustva, nadležni u Centrima za porodični smeštaj i hranitelji, uvideli su potrebu za dodatnom edukacijom hranitelja, kako bi im se pomoglo u boljem razumevanju ponašanja dece i reagovanju na njihove potrebe. Zbog toga smo, u junu 2013. godine pokrenuli program podrške hraniteljskim porodicama, uz podršku Erste banke i Britansko – srpskog dobrovoljnog fonda. Realizacija projekta, u koju su uključeni Centar za podršku porodici “Putokaz”, SOS Dečije selo Kraljevo i “Super-autobus” tim, do sada je realizovana sa Centrima za porodični smeštaj i usvojenje u Nišu, Kragujevcu, Zaječaru i Ćurpiji.

U  program osnaživanja hranitelja i podrške deci na hraniteljstvu do sada je bilo uključeno više od 250 hraniteljskih porodica i oko 300  mališana.

Naše priče