Znanje i veštine za bolju budućnost

Danas je u Beogradu počela četvorodnevna, besplatna, letnja škola „Znanje budućnosti“, namenjena deci i mladima bez roditeljskog staranja, o kojima brine Fondacija SOS Dečija sela Srbija. Intezivni treninzi u organizaciji Fondacije Petlja, GoPro-a i pod pokroviteljstvom Microsofta, namenjeni su mladima iz Dečijeg sela u Kraljevu i onima okupljenim oko Centra „Jaki mladi“, sa ciljem da im ponude znanja i veštine koja će im pomoći u savremenom okruženju.

U periodu od 27. do 30. avgusta oko trideset mladih polaznika imaće priliku da pored poznatih i široko korišćenih softverskih alata, razume i nauči i osnove programiranja i koncepta veštačke inteligencije. Projekat „Znanje budućnosti – Veštačka inteligencija i Microsoft alati“ osmišljen je tako da mladima pruži osnovna IT znanja, koja će im biti potrebna i korisna u svakodnevnom životu, ali i uz pomoć kojih će lakše započeti svoj profesionalni razvoj ili pronaći posao. Ova ideja nastala je kao deo šire strategije SOS Dečijih sela, u domenu socio-ekonomskog osnaživanja mladih bez roditeljskog staranja.

Novica Simanić, korisnik usluga Centra “Jaki mladi” i učesnik Letnje škole „Znanje Budućnosti“ iako u profesiji koja nije direktno vezana za informaciono-komunikacione alate, smatra da mu je svako znanje i veština, posebno ona iz IT oblasti – od ključnog značaja za neprestano usavršavanje i napredak u svakodnevnom životu, posebno kao nekome ko želi da bude potpuno samostalan preduzetnik.

„Razvoj obrazovanja i pružanje mogućnosti svakoj mladoj osobi da ostvari svoje profesionalne snove, jedan je od osnovnih ciljeva Microsoft programa i projekata iz oblasti edukacije i filantropije koje sprovodimo u Srbiji. U tom pogledu posebno mi je zadovoljstvo što smo u saradnji sa našim partnerima Fondacijom Petlja i kompanijom GoPro, osmislili i organizovali IT obuku za decu i mlade o kojima brinu SOS Dečija sela u Srbiji, jer verujemo da će ih radionice poput ovih osnažiti kako u socijalnom, tako i u ekonomskom okruženju“, izjavio je Željko Vujinović, direktor kompanije Microsoft u Srbiji.

Petar Miljković, direktor kompanije GoPro, čiji će zaposleni bili predavači tokom prva dva dana radionica – ističe da je kompanija od samog osnivanja negovala i ulagala u razvoj različitih društveno odgovornih vrednosti, posebno onih koje se odnose na podršku deci i mladim ljudima. Zbog toga je veoma ponosan na projekat „Znanje budućnosti“, i nada se da će slične inicijative nastaviti da se redovno organizuju.

Tokom četiri dana radionica i predavanja učesnicima radionica će najzanimljiviji svakako biti deo koji se odnosi na veštačku inteligenciju i programiranje, a za koje će biti zadužena Fondacija Petlja. U Fondaciji Petlja verujemo da je elementarno poznavanje programiranja potrebno svima kao osnov jedne kvalitetnije digitalne pismenosti. Zbog toga smo zadovoljni što u okviru ove Letnje škole, naši predavači imaju priliku da polaznike zainteresuju za određene naprednije digitalne veštine koje bi polaznici mogli dalje da razvijaju, a što će im svakako koristiti u budućem razvoju karijere. izjava Nebojša Vasiljević, direktor Fondacije Petlja

Polaznici letnje škole „Znanje budućnosti“ će nakon održanih radionica dobiti i sertifikate, kao potvrdu uspešno okončane IT obuke.

Microsoft (Nasdaq “MSFT” @microsoft) omogućava digitalnu transformaciju u doba inteligentnog oblaka i granica inteligentnih tehnologija. Misija kompanije je da osnaži svaku osobu i svaku organizaciju na planeti da postignu više.

Fondacija Petlja je osnovana sa ciljem da unapređuje algoritamsku pismenosti u Srbiji. U vreme kada algoritmi ulaze u skoro sve oblike poslovanja, razumevanje algoritama i umeće algoritamskog izražavanja je potrebno svima. Petlja je svojim osnivanjem pod jednim krovom obuhvatila uspešne i poznate inicijative, a pre svega portal za učenje i vežbanje programiranja BubbleBee i zvaničan sajt za takmičenje učenika srednjih škola iz programiranja u Srbiji Takprog. Time je stvorena platforma koja je omogućila kvalitetniju i uspešniju saradnju postojećih, kao i lakše okupljanje novih pristalica ove ideje. Fondacija Petlja je svojim radom već pomogla brojnim nastavnicima i učenicima, koji su na našem portalu pronašli svoje istomišljenike i podršku za svoja interesovanja, a zatim na razne načine počeli da doprinose kvalitetu portala. Od osnivanja, rad Fondacije Petlja prepoznali su i podržali istaknuti pojedinci iz domena IT-a, organi državne uprave i vodeće kompanije iz IT industrije okupljene oko Inicijative Digitalna Srbija.

GoPro d.o.o. je Microsoft Gold partner za implementacije poslovnih sistema. Zapošljava iskusne i sertifikovane IT profesionalce u oblasti implementacije Microsoft Dynamics porodice poslovnih rešenja. Konsultanti i programeri kompanije GoPro poseduju adekvatne Microsoft sertifikate za delatnosti koje obavljaju. Tim zaposlenih broji preko 60 ljudi sa iskustvom u radu na prvim, najkompleksnijim i najvećim implementacijama Microsoft Dynamics rešenja u Srbiji i regionu.