ZNAČAJ USKRSA ZA RAZVOJ DECE

Proslava Uskrsa u krugu porodice značajna je i dragocena kako za decu, tako i za sve ostale članove porodice, jer budi osećaj pripadnosti, sigurnosti i bliskosti. Uskršnja atmosfera radosti i zajedništva, upotpunjena porodičnim pripremama za praznik, povezuje ukućane i osnažuje međusobne odnose.

Proslavljanjem praznika neguju se porodična tradicija i gradi lični identitet dece. Upoznavanje sa običajima i njihovim ponavljanjem iz godine u godinu, deca stiču se navike i vrednosti koje će vrlo verovatno preneti i na svoje potomke. Dok deci pričamo o lepim događajima iz sopstvenog detinstva, prisećajući ih se uz osmeh, učimo ih da i sami pamte posebne trenutke i tako ih, ne samo učine posebnim, već zauvek sačuvaju u svojim životima. Slušajući priče roditelja, baka, deka o tome „kako je to nekada bilo“ deca grade čvršće emocionalne veze sa roditeljima, ali i njihovim precima.

Deca posebno uživaju u prazničnim običajima. Oni im daju osećaj radosti i ispunjenosti, a njihovim ponavljanjem iz godine u godinu stvara se osećaj sigurnosti. Uključivanjem dece od najranijeg uzrasta u porodične običaje poput sakupljanja bilja za dekoraciju, farbanja jaja, ukrašavanja kuće, postavljanja praznične trpeze, podstiče se njihova samostalnost, jača samopuzdanje i daje im se na važnosti.

Iako su Uskršnji pokloni velika radost za decu, mnogo je važnije pokloniti im ljubav, pažnju, vreme, kao i osećaj prihvaćenosti i uvažavanja. To važi za svaki dan u godini, ali se tokom praznika još snažnije oseća. I upravo tih trenutaka deca će se sećati čitavog života.

Predstvojeće Uskršnje praznike provedite s porodicom i u kvalitetnom druženju sa decom. Zajedničke napravite Uskršnje čestitke namenjene onim osobama koje su deci važne, uključite ih u bojenje i ukrašavanje jaja, pravljenje kolača, dekoraciju i ukrašavanje kuće. Pustite decu da nešto od toga urade sami, sigurni smo da će vam prirediti predivna iznenađenja.

A kada se pripremite za praznik, ne zaboravite da se igrate. Predlažemo vam sledeće zabavne aktivnosti:

SKRIVALICA

Sakrijte jedno crveno jaje, minijaturnu korpicu i paket bombonica negde u kući. Svakom detetu dajte zaduženje da pronađe jednu od ovih stvari.

POTRAGA ZA JAJIMA

Sakrijte nekoliko jaja različitih boja svuda po kući ili dvorištu. Recite deci da ih pronađu. Dete koje bude pronašlo najveći broj jaja je pobednik.

VRUĆI KROMPIRIĆI

Neka deca sednu u krug, pustite muziku dok ona prebacuju „vruće” jaje okolo. Kada se muzika zaustavi, dete koje drži jaje ispada. Jaje prosleđuje detetu koje mu je s leve strane. Jaje ne sme da ispadne, a pobednik je onaj koji najduže izdrži do kraja.

TRKA S JAJIMA

Deca pokušavaju da dođu do cilja tako što jaje nose u kašici. Ko dođe prvi do cilja, a da mu jaje ne ispadne, smatra se pobednikom.