ZNAČAJ POHVALE U VASPITANJU DECE

Dragi roditelji, pozivamo vas da na kratko zastanete, razmislite i odgovorite na dva jednostavna pitanja. Koliko ste puta u toku današnjeg dana pohvalili svoje dete? Koliko puta ste mu uputili kritiku? U slučaju da više pažnje obraćate na decu kada su nevaljala” pravi je trenutak da pročitate ovaj tekst.

U prirodi ljudi je da obraćaju pažnju na ponašanja koja vide kao rizična, pa roditelji gotovo uvek obraćaju pažnju na decu onda kada su nemirna, kada bacaju igračke, polome neki predmet, guraju braću i sestre. „Svakodnevne stvari” se podrazumevaju i neretko prolaze nezapaženo.

Prisetite se kada ste poslednji put pohvalili decu nakon što su oprala ruke po ulasku u kuću, ili su pozdravili komšije ljubazno im rekavši: „Dobar dan”. Koliko često ih pohvalite nakon što pokupe igračke, nameste krevet ili srede sobu?

Ako na decu obraćamo pažnju samo kada se ponašaju „nevaljalo” šaljemo im poruku: Vidim te samo onda kada se ponašaš kako ne treba. Samo onda kada diraš drugu decu, ne slušaš na nastavi, ne pospremaš igračke, ja obraćam pažnju na tebe. Ne zaboravite, deca su mudra, a  slanje ovakve poruke kod njih izaziva samo jedno ponašanje – da bi privukli pažnju roditelja uradiće ono što znaju da ne smeju, da po njih nije dobro ili je zabranjeno. Roditeljska pažnja je deci važna i oni će se za nju boriti bez obzira što uz pažnju ide kritika, kazna ili neka zabrana.

Dobro i lepo ponašanje se ne podrazumeva, zato ga podstičite što je moguće češće, ali uvek sa pravim razlogom. Kada vaša deca pokupe makar i jednu igračku pokažite im da ste to primetili i pohvalite ih rečima: „Bravo, vidiš kako možeš”. Kada crtaju, sedite pored njih. Pokažite interesovanje za to šta crtaju i obavezno ih pohvalite. Kada primetite da se lepo igraju sa drugarima recite: „Bravo! Kako se vi lepo igrate”.

Mnogo lepih stvari deca urade u toku dana, a na nama je da im skrenemo fokus upravo na ta lepa ponašanja. Zato, hvalite decu. Posle izvesnog vremena videćete promenu. Ne zaboravite, deca vole pažnju i dobiće je na ovaj ili onaj način. Ne menja se ponašanje dece samo kritikom. Naprotiv. Pohvala neretko daje daleko bolje rezlutate.

Uživajte u svojoj deci i vremenu provedenom sa njima. Oni zaista brzo rastu!