ZAŠTO DECI TREBA PRIČATI BAJKE?

U svakodnevnom radu sa porodicama u riziku često čujem da roditelji ne čitaju bajke deci pred spavanje. Veliki broj mališana na pitanje: „Koja bajka ti je omiljena?” kaže da ne zna ni jednu bajku.

Čvrsto verujući da su bajke važne, roditeljima dam knjigu uz „zadatak” da svako veče pred spavanje deci pročitaju po jednu. Naredni susreti sa decom obično postaju pravi mali čitalački klub. Tada razgovaramo o likovima iz priča, događajima, strahovima i željama. Neretko, i sami dolaze sa željom da o tome razgovaramo, što me čini posebno srećnom.

 

Zašto mislim da su bajke deci važne?

Najpre, bajke se vezuju za detinjstvo. One decu uče životnim lekcijama na posredan, a zanimljiv način, dajući im priliku da maštaju, zamišljajiu vile, čarobnjake, prinčeve, princeze, pametne male krojače, divove. Bajke razvijaju dečiju maštu i kreativnost, što je njihova prednost u odnosu na crtaće.

Potom, bajke decu uče da u životu uvek ima izazova. Tu su čudne pećine, opasni džinovi, zle veštice, otrovne jabuke. Međutim, ako smo dovoljno uporni i istrajni, i ako verujemo u sebe, možemo pobediti i najveće izazove koje nam život donese.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, period pred spavanje tokom koga se čitaju bajke predstavlja jedinstveno vreme za roditelje i decu. Tokom njega ćete se dodatno povezati, dobiti priliku da razgovarate o strahovima, nadanjima, zajedno stvarate veru da dobro pobeđuje. Zato, pokušajte da u svakom danu planirate vreme za čitanje bajki. Možete se prepustiti i mašti pa, umesto da čitate postojeće, zajedno sa detetom osmislite neke nove, samo vaše bajke. Uopšte nije važno da li će one biti o životinjama, vilama, vilenjacima, patuljcima, čarobnim šumama ili nekim novim svetovima. Ako vam se čini da je to teško, predlažem da zaboravite sve što znate i da se vratite u detinjstvo. Postanite bar na trenutak mali dečak ili devojčica i igrajte se. Iznenadićete se koliko ste kreativni. Taj dečak ili devojčica sasvim sigurno dopašće se i vašem detetu.

 

Piše: Dragana Novaković

Koordinator Programa

Centar za podršku porodici