Zaokret na pravi put

Porodica Živanović živi na jugu Srbije. Majka Miljana iz prvog braka ima dvojicu odraslih sinova koji žive samostalno, a iz druge bračne zajednice ima trinaestogodišnjeg sina Stefana i dvanaestogodišnju ćerku Nevenu. Majka je već tri godine razvedena, porodica živi u stanu za socijalno stanovanje. Nezaposlena je i prihode ostvaruje od novčane socijalne pomoći i nadničenja po selu. U prvom braku je bila žrtva fizičkog i psihičkog nasilja, u drugom braku je imala poteškoća sa suprugom alkoholičarem. Zajedno sa siromaštvom, to je negativno uticalo na njeno fizičko zdravlje i psihičku stabilnost. Pati od reume, nema samopouzdanja da se zauzme za sebe i traži svoja prava u različitim socijalnim interakcijama.

Uprkos tome, shvata važnost obrazovanja i podstiče decu da uče i završe školu. Razočarana je što su deci važniji vršnjački odnosi zbog kojih neretko zapostavljaju učenje i što nemaju izgrađene radne navike.

Porodica je na naš Program uputio Centar za socijalni rad. Majka i deca su rado prihvatili saradnicu i edukatora i sa njima lako uspostavili odnos poverenja. Napravljen je plan rada sa porodicom u skladu sa potrebama i problemima sa kojima se susreću. Posete porodici su dva puta mesečno, a majka je često dolazila u kancelariju na razgovor sa saradnicima. Savetovana je kako da dosledno sprovodi vaspitne naloge i da deci uspostavi granice, da prevlada stres i odredi prioritete, da svakodnevno pravi liste obaveza koje treba da obavi.

Deca su savetovana kako da postupe u odnosu sa vršnjacima ili profesorima, o socijalizaciji i važnosti učenja i školovanja. Pošto su deca talentovana, učestvovala su na većem broju kreativnih i edukativnih radionica. Pružena im je pomoć oko domaćih zadataka, savladavanja tehnika učenja, upravljanja vremenom. Povećala su motivaciju za učenje, za svoj radu u školi su počeli da dobijaju pohvale i dobre ocene. Pošto je Stefan talentovan za pevanje i sviranje, obezbedili smo mu klavijaturu. Majka je takođe bila aktivna na različitim radionicama za roditelje. Porodica je dobila školski pribor, pakete hrane, lekova i sredstava za dezinfekciju i higijenu, obuću i odeću. Intenzivna psiho-socijalna i edukativna podrška doprinela je da je majka danas organizovanija u obavljanju svakodnevnih poslova i da se lakše nosi sa izazovima u podizanju dece adolescentskog uzrasta.

Zahvalna je na podršci i često saradnicu i edukatora predstavlja kao uzore svojoj deci. Dečak aktivno svira klavijaturu, a oba deteta su se zainteresovali za učenje engleskog jezika, jer idu na folklor i imaju priliku da putuju u inostranstvo na nastupe.