ZADRŽIMO PORODICE NA OKUPU. NEKA DECA BUDU DECA!

Međunarodna organizacija SOS Dečijih sela – SOS Children-s Villages International pomaže deci kojoj je pomoć najpotrebnija kroz svoje mnogobrojne programe i projekte širom sveta. Širom Afrike, Evrope, Srednjeg Istoka i Azije je pokrenuto na stotine programa kako bi pomogli porodicama da ostanu na okupu. Skoro 60 miliona ljudi širom sveta je napustilo svoje domove zbog ratnog sukoba i progona, čak polovina njih su deca. Programi direktne urgentne pomoći deci izbeglicama iz ratom zahvaćenih zemalja se trenutno sprovode u 10 zemalja: Siriji, Libanonu, Armeniji, Makedoniji, Srbiji, Italiji, Austriji, Nemačkoj, Estoniji i Finskoj.

Do sada je zbrinuto 800 dece koja su putovala bez pratnje, otvoreno 5 sigurnih mesta za decu (do kraja godine biće otvoreno još jedno), pružena pomoć stotinama hiljada dece i odraslih u vidu hrane, odeće, higijenskih paketa, savetovanja, medicinskih usluga i sl; organozivana su dva mobilna tima na Balkanu kao i dva ICT kutka (biće otvoren još jedan do kraja 2015).

Ruta

SOS Dečija Sela Srbija su u avgustu 2015. pokrenula program urgentne pomoći izbeglicama sa Bliskog istoka, pružajući neophodnu materijalnu pomoć i psihosocijalnu podršku najugroženijoj deci i porodicama na njihovom putu kroz Srbiju. Od januara do jula 2015. godine kroz Srbiju je prošlo 15 280 maloletnika, od kojih je više od 4 000 bilo bez pratnje odraslih. U periodu od maja do jula, broj maloletnika uvećan je za čak 350%, a od avgusta 2015. kroz Srbiju u proseku svakodnevno prođe 5 000 izbeglica.

DSC_2303
Sigurno mesto za decu
U saradnji sa beogradskom opštinom Savski venac, i organizacijama ADRA Srbija, Klik Aktiv, Grupa 484 i Save the Children, u Info-centru u neposrednoj blizini parkova pored autobuske i železničke stanice u Beogradu, otvoreno je Sigurno mesto za decu u kojem mališani imaju mogućnost da se, u bezbednom, toplom i čistom okruženju vrate bar na par sati u svet detinjstva, igre i da budu zaštićeni od nedaća koje nosi njihovo teško putovanje. Dok roditelji koriste usluge info-centra: internet, dobijanje informacija na svojim jezicima o pravnoj, zdravstvenoj i drugim vidovima pomoći, deca su zbrinuta i okružena pažnjom.
Mobilni tim na terenu
Mobilni tim SOS Dečijih sela svakodnevno na terenu, u Preševu i Šidu, pruža neophodne informacije, distribuira pakete pomoći sa hranom, vodom, toplom odećom, prozivodima za ličnu higijenu, ćebadima i drugim najneophodnijim stvarima, i pruža pomoć u spajanju porodica i deci bez pratnje.
ICT kutak u Prihvatnom centru za izbeglice
U okviru programa urgentne pomoći izbeglicama sa Bliskog istoka, kroz koji SOS Dečija sela Srbija pružaju neophodnu materijalnu pomoć i psihosocijalnu podršku najugroženijoj deci i porodicama na njihovom putu kroz Srbiju, u Prihvatnom centru u Adaševcima kod Šida postavljen je ICT kutak, koji korisnicima omogućava korišćenje bežičnog interneta i punjenje mobilnih telefona. Kutak je opremljen zahvaljujući donaciji kompanije British Telecom.

DSC_2360

ZADRŽIMO PORODICE NA OKUPU. NEKA DECA BUDU DECA!