Zabavljali smo se celog leta!

Osmoro dece iz SOS Dečijeg sela Kraljevo učestvovalo je tokom juna u sportsko-edukatvinom kampu “Sports without borders” (Sportovi bez granica), koji već šestu godinu zaredom finansira Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, a realizator projekta je sportsko udruženje “Nigresiv” iz Niša.
U igri i druženju uživalo je oko 60 osnovnoškolaca iz 4 osnovne škole, jedne specijalne škole za decu sa oštećenim sluhom i dve institucije za decu bez roditeljskog staranja.  Kamp je trajao pet dana u predivnom Brzeću ispod Kopaonika.

Leto1
Ovo je bio pravi primer inkluzije, gde se pokazalo da deca bez obzira na poreklo, poteškoće koje su ih zadesile tokom života, materijalni status… mogu biti zajedno, raditi iste stvari i takmičiti se u istim sportovima.
Kamp je bio praćen foto kolonijom koja je okupila petoro fotografa iz Srbije I Bosne.

Leto2
Veliko hvala Marku Ristiću, koordinatoru projekta, bez čije inicijative svega ovoga ne bi ni bilo, ali i svim drugim učesnicima kampa (nastavnicima, defektolozima, fotografima…), a najviše deci koja su za ovih pet dana učinila da svi budemo jedan složan i jak tim.

 

Dečiji sportsko-ekološki kamp ”Košnica prijateljstva 11” na Begečkoj jami na Dunavu – 23 km od Novog Sada, organizovan je krajem jula za decu bez roditelja, roditeljskog staranja, i iz socijalno ugroženih porodice.

Leto4

Osmoro dece iz SOS Dečijeg sela Kraljevo uzrasta od 13 do18 godina dobilo je boravak u kampu kao nagradno putovanje zbog primernog ponašanja. Učestvovali su u različitim sportskim aktivnostima- plivanju, košarci, fudbalu, odbojci na pesku, kao i vožnji kanua.

Leto3
Za vreme trajanja kampa,organizovane su i kreativne radionice –f otografska, lutkarska, muzička, plesna kroz koje su deca svojim angažovanjem, a u organizaciji kampa, učestvovala na završnoj priredbi.

 

Već tradicionalno, školarci iz SOS Dečijeg sela Kraljevo deo raspusta provode u kampu SOS Dečijih sela u Kaldonacu u Itaiji. Tri nedelje druženja sa drugarima iz drugih zemalja, takodje žiteljima tamošnjih SOS Dečijih sela, svake godine ostavi pregršt divnih uspomena koje se prepričavaju danima.

Leto5
Sporazumevanje sa decom koja govore druge jezike ne predstavlja problem, tu su uvek gestovi, osmesi, po neka naučena reč nemačkog, engleskog. Kada im zatreba I te kako se prisete časova stranih jezika.

Leto6
Kamp se nalazi na obali jezera Kaldonaco na severu Italije, pa su deca uživala u kupanju I sunčanju, kao I u kreativnim I sportskim radionicama organizovanim u kampu.

 

Najmladji su letovali na crnogorskom primorju, oduševljeni pučinom, plivanjem, kamenčićima…

Leto7