YOUTHCAN! – KROZ PARTNERSTVA DO ZAPOŠLJAVANJA MLADIH

YouthCan! je međunarodni program SOS Dečijih sela, implementiran u preko 40 država, a počev od 2019. godine razvijan i prilagođavan nacionalnom kontekstu.

Mladim ljudima bez adekvatnog roditeljskog staranja zadatak pronalaženja zaposlenja često predstavlja izazov, usled izostanka mreže odnosa i podrške koju obično porodice pružaju u prvim koracima ka putu dostizanja samostalnosti.

YouthCan! stoga predstavlja sinergiju mladih iz osetljivih društvenih grupa i korporativnog sektora, izgrađujući snažno i održivo partnerstvo globalno-lokalnog karaktera.

Kroz multidimenzionalni pristup koji podrazumeva širok spektar oblika podrške mladima, od individualizovanih obuka, stručne prakse i mentorskog učešća, YouthCan! osigurava mladima da unaprede veštine i znanja za snalaženje na tržištu rada, kako bi uspešno završili tranziciju od školovanja preko željenog posla do samostalnog života.

U ovim zajedničkim naporima između SOS Dečijih sela i partnera iz korporativnog sektora, partneri mobilišu svoje zaposlene, da kroz ulogu profesionalnih mentora, sa mladima podele svoje vreme, znanja i dragocena iskustva iz oblasti rada.

Takođe, kroz povezivanje putem naše digitalne platforme – YouthLinks, ruši se barijera vremena i distance ovog procesa mentorstva, nudeći mogućnost bliže i održive saradnje i učenja.

Verujemo u snage mladih i pravo na lične izbore, ali i da ih treba podržati kako bi, osnaženi za izlazak na tržište rada, imali mogućnost za odgovarajuće zaposlenje, i kroz to unapredili kvalitet života.

Pozivamo kompanije da uzmu učešće u radu sa mladima i tako doprinesu unapređenju njihovih znanja i veština, a posledično zapošljivosti i osamostaljivanju.