UŽIVAJTE U RODITELJSTVU

Vi ste uzor deci

Dok su mala, ali i kada porastu, deca se ugledaju na svoje roditelje. Oni su ti koji oblikuju svet deteta. Deca uče tako što posmatraju roditelje i ponavljaju njihovo ponašanje. Ukoliko želite da vaše dete provodi manje vremena pokraj televizora počnite i vi da se bavite aktivnostima koje ne podrazumevaju moderne tehnologije (televizor, kompjuter, pametni telefon). Ukoliko želite da vaša deca provode više vremena čitajući, čitajte i vi. Razmislite kakav primer dajete deci i, ukoliko želite promenu kod njih, krenite od sebe. Prijaće i vama i deci.

 

Najtoplije greje zagrljaj

Deca imaju potrebu za fizičkim kontaktom i dodirom roditelja. Neke studije pokazuju da nedostatak fizičkog dodira kod beba može prouzrokovati poremećaje u razvoju. Zato su bliskost i toplina veoma važni. Grlite svoje bebe i decu. Kada su tužni – priđite i zagrlite ih. Kada se igraju – priđite i zagrlite ih. Kada ste ponosni na njih – priđite i zagrlite ih. Na taj način stvarate bliskost sa decom i dajete im emocionalnu sigurnost koja im je preko potrebna. Ne zaboravite da je deci za odrastanje neophodna roditeljska ljubav, ali i pokazivanje te ljubavi.

 

Hvalite svoju decu, time im jačate samopouzdanje

Pohvala ima pozitivan uticaj na razvoj samopouzdanja kod dece. Posmatrajte decu i kada primetite neki pomak ili kada urade nešto lepo obavezno to pohvalite. Pohvalom deci jasno stavljate do znanja koja su ponašanja poželjna i dozvoljena, ali i pokazujete da neprekidno obraćate pažnju na njih. To značajno jača dečije samopouzdanje. Ako samo kritikujemo decu šaljemo im poruku da obraćamo pažnju na njih samo kada se ne ponašaju lepo. Pohvalite decu onda kada deca nacrtaju nešto lepo, otpevaju vam pesmicu, pokažu neki trik. Uživajte u pozitivnom ponašanju dece.

Možete napraviti i listu lepih osobina dece, ukrasiti papir veselim bojama i postaviti na neko vidljivo mesto. Pročitajte im listu i tako ih podsetite koliko ih volite. Ovo će značajno uticati na njegovo samopouzdanje.

 

Porodična pravila i njihova važnost

Doslednost je važna u vaspitanju dece. Ona olakšava svesnost o tome koje je ponašanje prihvatljivo, a koje ne. Jednom „da“ mora uvek biti „da“, i jednom „ne“ uvek mora biti „ne“. Ukoliko se držite dosledno svojih stavova nećete zbunjivati decu time šta smeju, a šta ne smeju da rade. Veoma je važno da oba roditelja imaju iste kriterijume i da se unapred dogovore šta deci dozvoljavaju, a šta nikada ne. Potrebno je biti jedinstven u stavovima, nagradi i kazni.

Postavite porodična pravila i granice. Porodice u kojima postoje jasna očekivanja i pravila ponašanja značajno doprinose sreći svih članova. Uvek proveravajte da li vaša deca znaju i razumeju porodična pravila.

 

Razgovor je blagotvoran

Fizičko kažnjavanje, zlostavljanje i zanemarivanje dece ima negativan uticaj na psiho-fizički razvoj dece. Roditelji koji tuku decu, šamaraju ih ili vređaju, deci šalju poruku da je nasilje dozvoljeno. Zato ne treba da se čude ako su njihova deca nasilna prema drugoj deci, životinjama ili stvarima. Fizičkim kažnjavanjem ili vređanjem dece problemi se ne rešavaju, već se stvaraju traumatska iskustva.

Deca bezuslovno vole roditelje, a ako ih roditelji tuku oni ih zbunjuju. Fizičko nasilje smanjuje samopouzdanje dece i stvara im uverenje da nisu dovoljno dobri. Zato, razgovarajte sa decom. Objasnite im koje ponašanje je dozvoljeno, a koje nije prihvatljivo i zašto. Govorite tihim i smirenim glasom, dajući deci konkretne i jasne poruke. Vika je loš način komunikacije. Kada vičete deca ne čuju ništa od onoga što im govorite – „sleđena“ su od straha. Ružne reči i uvrede negativno utiču na samopouzdanje i razvoj dece. Kada kritikujete, uvek kritikute ponašanje, a ne ličnost deteta.

 

Nagrada i kazna moraju biti primereni ponašanju

Imajte na umu da nije isto kada dete ne složi igračke, zalepi žvaku u kosu ili ukrade nešto. Zato dobro odmerite kaznu. Neka ponašanja zahtevaće da deca budu u sobi 15 minuta, neka ćete sankcionisati ukidanjem omiljene igrice ili crtanog filma na određeno vreme, a nekada će biti potrebno zabraniti deci izlaske.

Pozitivno ponašanje se ne podrazumeva, pa je nagrađivanje dece takođe važno. Nagradite lepo ponašanje ili delo deteta zagrljajem, zajedničkim vremenom, odlaskom u bioskop. Uvek objasnite deci zašto ste ih nagradili ili kaznili i proverite sa njima da li razumeju svoje i vaše postupke.

 

Provodite vreme zajedno

Većina roditelja kaže da ne provodi dovoljno vremena sa decom. Nije bitna količina vremena, već kvalitet vremena koje provedete sa decom. Zato, svaki trenutak koji provodite sa decom iskoristite da zajedno uživate. Radite ono što i deca i vi volite. Crtajte, pevajte, čitajte bajke i priče, slažite slagalice… Na ovaj način razvijaćete kreativnost dece, ali i međusobnu bliskost.

Odvojite vreme za zabavu. Šetnja, vožnja bicikla, rolera, gledanje crtaća ili pravljenje frizura može biti sjajan način da se smejete sa decom i stvarate zajedničke uspomene.

Pokazujete deci svakoga dana da ih volite do Sunca i Meseca.