Upoznali smo buduću fudbalsku zvezdu

Naše kolege koje rade na terenu, u okviru projekta „Solidarnost“ svakodnevno su u kontaktu sa izbeglicama, koje prolaze kroz Srbiju na putu ka boljoj budućnosti. Svaki dan donosi novo poznanstvo, novu priču, nove emocije. Danas sa vama delimo priču os susretu sa Bahaderom, dvanaestogodišnjim fudbalerom iz Avganistana, koju je sa nama podelila koleginica Marija Nijemčević.

f3
„My friend, my friend, please, help me…my ball… “, čula sam iza sebe, a zatim me dečak uhvatio za ruku i zabrinutim pogledom zamolio da mu pomognem da dohvati loptu koja je dospela u prekopani i zagrađeni deo parka. Bio je to Bahader, dvanaestogodišnjak sa kojim članovi mobilnog tima svakodnevno komuniciraju. Dečak je veseo i omiljeni u grupi sa kojom putuje, komunikativan i uvek raspoložen za pričanje šala, na farsi jeziku, koji u tom trentku, nekako svi razumemo. Iz Avganistana je krenuo u pratnji rođaka, ali su sada zajedno deo jedne veće grupe koja pokušava da pređe mađarsku granicu. Svaki dan, po dolasku u park, dečak nam priča sa kim se čuo, šta su mu roditelji rekli, kakvi su im planovi, i sa posebnim ushićenjem govori kako jedva čeka da stigne do Nemačke i da počne ozbiljno da trenira fudbal. „To što vežbam ovde u Srbiji, u parku, nije dovoljno. Moram da treniram, već mi je 12 godina“, sa posebnom dozom ozbiljnosti izgovara Bahader. Nakon dohvaćene lopte ohrabrujemo ga da nam pokaže svoje umeće i pitamo da ga fotografišemo. „Noooo, my friend“, odbija fotografisanje, jer smatra da još uvek nije dovoljno dobar. Počinje sa svojim igrarijama, ali obazrivo, jer tu je moj telefon, ne bi da se potkrade neka fotografija. Sklanjam telefon i počinjem da ga bodrim aplauzom…“ Bahader, bićeš fudbalska zvezda jednog dana a ja ću biti srećna što te poznajem“. Razmeo je šta sam rekla, dobijam najlepši osmeh, novi okret i još jedan šut. Lopta opet odlazi u zabranjeni prostor i naše druženje se nastavlja.

deca izzbeglice

Nekoliko dana posle, dečak se pozdravio sa nama, i grupa sa kojom putuje nastavila je put dalje. Ohrabrili smo ga da ne odustaje od svog sna da postane fudbaler jer njegov talenat i energija ne mogu da ostanu neprimećeni.