Upoznajte dečaka iz SOS dečijeg sela u Brazilu koji je ove godine nosio olimpijsku baklju

Uz pažnju i podršku tima iz SOS Dečijeg sela u Rio de Ženeiru jedan dečak je uspeo da se izbori sa svojim problemima i bude izabran da nosi olimpijsku baklju na Olimpijskim igrama 2016.

Den je nasmejani trinaestogodišnjak sa šarenom kapom, koji sa prijateljima i braćom iz SOS Dečijeg sela u Rio de Ženeiru uživa u sunčanom danu puštajući zmaja. Svako ko ga prvi put vidi teško da bi mogao da zamisli kroz kakve teškoće je prošao.

U hraniteljsku porodicu prvi put je smešten 2004, pre nego što je napunio godinu dana, zbog toga što njegova biološka porodica nije mogla da brine u njemu. Nakon nekog vremena, vratio se da živi sa svojom porodicom, ali kada je napunio šest godina postalo je jasno da je to nemoguće. Nakon toga, živeo je u različitim domovima za napuštenu decu, u kojima je ostao upamćen po lošem ponašanju i nekoliko pokušaja da pobegne. Za školu i orazovanje je pokazivao vrlo malo interesovanja.

U SOS Dečija sela je došao u septembru prošle godine i u početku je bio sumnjičav. “Svakoga dana je fovorio da ne želi da ostane ovde, da želi da ode i da ga ne možemo sprečiti u tome. U takvim trenucima, ja sam pokušavala da razgovaram sa njim, govorila sam mu da ga volim i da ću biti tužna ako ode”, priča Tina, Denova SOS majka.

dudu-participating-of-the-activities-web_jpg-e1475671709139druga
Promena
Polako, ali sigurno situacija se menjala. Dečak koji nije dozvoljavao nikome da se približi, počeo je da prihvata pažnju, ljubav, podršku i zagrljaje od svih. Osmeh mu se vratio na lice, postao je pažljiviji i počeo da uživa u učenju i dobija dobre ocene. Uključio se u aktivnosti u SOS Dečijem selu i kući u kojoj živi i počeo da se bavi sportom.
Govoreći o značaju koji SOS Dečija sela imaju za njega, Den kaže: “Ovde je moj dom. Tina me voli. Svi su dobri i žele najbolje za mene”. Dok ovo govori kao da je malo posramljen i nenaviknut na svu pažnju koju dobija i interesovanje koju drugi pokazuju za njegovu životnu priču.

dudu-with-the-kite_jpgtreca
Olimpijska baklja
Den je iznenada postao slavan kada ga je brazilski sud u čijoj je nadležnosti briga o deci, izabrao da nosi olimpijsku baklju, simbol najvećeg sportskog događaja na svetu. “Kada je sudija video koliko je Den napredovao za samo nekoliko meseci, kako kada je u pitanju ponašanje, tako i po pitanju ocean, gotovo da nije mogao da veruje”, kaže Hamliton Vaz, direktor SOS Dečijeg sela. “On je dečak koji ima dobro srce. Bili su mu potrebni samo pažnja, briga i zaštita, što smo mi ovde mogli da mu obezbedimo.”

Den sa ponosom govori o svojoj ulozi u nošenju olimpijske baklje i kaže da se tog 4. avgusta nije osećao nervozno ni uplašeno. “Predstavljao sam mnogo dece, što je veoma važno”, objašnjava on.

Za njegovu SOS majku Tinu, ovaj događaj je dokaz da se snovi mogu ostvariti. “Možda će jednoga dana učestvovati na Olimpijskim igrama kao takmičar”, kaže ona. “Ono što bih zaista želeo je da budem fudbaler u Barseloni”, dodaje Den.