U okviru Prihvatnog centra Preševo otvoren porodični kutak

„Porodični kutak“ (Family room) otvoren je u Prihvatnom centru Preševo – simbolično, 15. maja, na Međunarodni dan porodice. „Porodični kutak“ je deo projekta „Solidarnost“ i namenjen je opuštanju i aktivnoj zabavi porodica koje su privremeno smeštene u Prihvatnom centru u Preševu. Opremljen je ljuljaškom, toboganom, lejzi begovima, dečijim stolovima i stolicama i društvenim igrama. Opremanje prostora omogućila je organizacija World Vision, a za njegov dalji rad biće zadužena SOS Dečija sela.

U novootvorenom “Porodičnom kutku” mobilni tim SOS Dečijih sela Srbija organizovao je radionicu „Dom je tamo gde je porodica”, za decu izbeglice i njihove porodice. Radionica je održana u cilju pružanja pomoći u prevazilaženju stresnog perioda u zajedničkom životu i zbližavanja porodice u kreativnom procesu.

Otvoren "Porodični kutak" u PC Preševo

                                 Otvoren “Porodični kutak” u PC Preševo

U prvom delu radionice, učesnici su pravili poruke u kojima govore zbog čega je njima porodica važna i koje porodične vrednosti smatraju najbitnijim. Deca uzrasta od 6 do 10 godina su navodila da su sa svojom porodicom sigurni i srećni dok su deca uzrasta od 3 do 5 godina su crtala članove porodice.

Drugi deo radionice bio je posvećen grupnoj aktivnosti zabavnog karaktera. Podeljene u timove, prisutne porodice su, kroz igru, rešavale različite zadatke na nekoliko punktova u kampu. U okviru ove aktivnosti, svi učesnici su dobili simbolične nagrade.

SOS Dečija sela već rade na pripremi aktivnosti koje će se u narednom period odigravati u “Porodičnom kutku”. U pitanju su kreativne, umetničke i radionice namenjene kognitivnom razvoju, za decu od 2 do 5 godina, kao i one u kojima će deca od 6 do 10 godina učestvovati zajedno sa majkama.

Međunarni dan porodice u "Porodičnom kutku" PC Preševo

     Međunarni dan porodice u “Porodičnom kutku” PC Preševo

Program urgentne pomoći „Solidarnost“ pokrenut je u avgustu 2015. godine, u cilju pružanja materijalne pomoć i psihosocijalne podrške deci i porodicama, izbeglicama sa Bliskog Istoka, na njihovom putu kroz Srbiju.