Trauma Healling trening u Beogradu

Naše koleginice Maja Simić, Jelena Vićentijević i Maja Čanji održale su za naše kolege koje rade na terenu i u kancelariji, na različitim programima i lokacijama, kao i za kolege iz organizacija  Save the Children i IOM – International organization for migration, trening Trauma Healling, po metodologiji Pola Bojla. Trening je održan u Beogradu, u prostorijama SOS Dečijih sela Srbija, od 22. do 24. avgusta, a ključna tema treninga bila je stres i metode borbe protiv stresa kod profesionalaca.

Glavni ciljevi treninga bili su:
– Razumevanje značenja i razlike između stresa, distress-a (uznemirenosti) i traume.
– Razumevanje i prepoznavanje indikatora psiho – emocionalnog stresa.
– Upoznavanje sa praktičnim veštinama savetovanja koje će doprineti poboljšanju veštine slušanja i terapeutskih veština.
– Naučiti kako da se primenjuju metode borbe protiv stresa kod profesionalaca.
– Podizanje svesti kod učesnika treninga o efektima uticaja stresa/traume na njih i kako razviti veštine suočavanja i strategije borbe protiv stresa i traume unutar njihovih porodica, zajednice i na poslu.

5
Pored toga, učesnici su upoznati sa biološkim odgovorom na stres i traumu, a bilo je reči i o opraštanju, što je prvi korak ka borbi protivn stresa, traume, kao i vraćanje tela u balans. Radili smo na sticanju veština i znanja o tome kako se boriti protiv stresa i kako ovladati veštinama savetovanja.

Sve teme obrađene na treningu su učesnicima bile zanimljive, korisne i podstakle su razmenu iskustva i diskusiju.

15