Trauma healing trening u SOS Dečijem selu Kraljevo

Početkom jula, u SOS Dečijem selu Kraljevo, organizovali smo Trening Trauma healing, sa akcentom na stres i metode borbe protiv stresa kod profesionalaca. Naše koleginice, Maja, Ana i Kristina koje su potrebna znanja i veštine stekle prošle godine na Treningu za trenere, održale su obuku za 12 naših kolega, zaposlenih u različitim programima, na različitim lokacijama.

Glavni ciljevi treninga bili su:
– Razumevanje značenja i razlike između stresa, distress-a (uznemirenosti) i traume.
– Razumevanje i prepoznavanje indikatora psiho – emocionalnog stresa.
– Upoznavanje sa praktičnim veštinama savetovanja koje će doprineti poboljšanju veštine slušanja i terapeutskih veština.
– Naučiti kako da se primenjuju metode borbe protiv stresa kod profesionalaca.
– Podizanje svesti kod učesnika treninga o efektima uticaja stresa/traume na njih i kako razviti veštine suočavanja i strategije borbe protiv stresa i traume unutar njihovih porodica, zajednice i na poslu.
plkmn
Učesnici su na samom početku upoznati sa metodologijom rada, modulima koji će biti obrađeni na treningu, njegovom idejom i konceptom, kao i pričom kako je nastao Trauma healing trening. Saznali su i nešto više o autoru treninga, kao i o ideji koja je dovela do njegovog razvijanja. Učesnici su upoznati i sa naslovima modula koji nisu bili odabrani zbog neophodnosti da se trening prilagodi na dva dana trajanja.

U okviru samog treninga, učesnici su imali priliku da se upoznaju sa sistemom verovanja, kao osnovom za nastavak rada, kao i osnovom od koje polaze sve dalje obrađene teme i moduli. Definisan je pojam sistem averovanja, pruženo objašnjenje, šta se dešava kad se sistem verovanja naruši i kako to ima psihički i fizički uticaj na nas. Nakon toga pružena je bilo je reči o pojmovima i stanjima, kao što su stres, hronični stres, distress (uznemirenost), trauma, traumatizacija i posttraumatski stresni poremećaj.

ztgfop

Pored toga, učesnici su upoznati sa biološkim odgovorom na stres i traumu, a bilo je reči i o opraštanju, što je prvi korak ka borbi protivn stresa, traume, kao i vraćanje tela u balans. Radili smo na sticanju veština i znanja o tome kako se boriti protiv stresa i kako ovladati veštinama savetovanja.

Sve teme obrađene na treningu su učesnicima bile zanimljive, korisne i podstakle su razmenu iskustva i diskusiju.