Televizija – da ili ne?

Postoji značajan broj istraživanja koja za temu imaju uticaj televizije na razvoj dece. Rezultati i stavovi izneti u njima pokazuju da stručnjaci imaju oprečna mišljenja, pa se ne može sa potpunom sigurnošću izvesti ni jedan konačni zaključak. Ono što je svima zajedničko, ipak, jeste stav da gledanje televizijskog sadržaja pre druge godine života može imati negativne posledice na razvoj govora i poremečaj pažnje kod dece. Kada su u pitanju nešto starija deca, pa i tinejdžeri, svi se slažu da je zapravo najbitniji sadržaj koji deca gledaju.

U moru televizijskih programa izdvajaju se one emisije koje imaju jak edukativni karakter, i u potpunosti su prilagođene deci. Takve emisije mogu imati pozitivan uticaj na razvoj dečijeg vokabulara, matematičkih ili logičkih veština…

Neki od istraživača posebno su skrenuli pažnju na zajedničko gledanje televizijskog sadržaja od strane roditelja i dece. Na ovaj način roditelji lako mogu kontrolisati šta deca gledaju, ujedno diskutujući sa njima o sadržaju, što otvara prostor za međuosbna pitanja i razvija kritičko mišljenje kod dece.

Zato ne treba biti roditelj koji detetu izričito zabranjuje gledanje televizije, već onaj koji će svesno odabrati adekvatan televizijski sadržaj u skladu sa uzrastom deteta.

Mi vam predlažemo neke od dečjih edukativnih emisija uz koje ćete se sasvim sigurno dobro zabaviti i vi i vaše dete:

Kocka, kocka, kockica: https://www.youtube.com/watch?v=sK3ny6-_344
Laku noć deco: https://www.youtube.com/watch?v=jOvGldAwmwM
Fore i fazoni: https://www.youtube.com/watch?v=Spnv_7uWIqw
Na slovo, na slovo: https://www.youtube.com/watch?v=hiP-EHUTeAM&list=PLxbMnBfiy6iH2TZq6DzM2fX485rDJcpdw