Tajna je u ljubavi – ,,srebrni’’ na ,,Pasuljijadi 2012.’’

pasuljijada1-27

Asocijacija šefova kuvara Srbije, na čelu sa Đorđem Kostićem, doajenom srpskog kulinarstva, u saradnji sa RTS-om su krenuli u simpatičnu televizijsku priču, čija je ideja da vrsni majstori kulinarstva obilaze decu/mlade bez roditeljskog staranja,i kroz učenje i druženje sa njima, pomognu u njihovoj pripremi za samostalan život. Na inicijativu dopisnika RTS-a iz Kraljeva, Vere Aksentijević, prvi na njihovom spisku su bili mladi iz SOS Dečijeg sela Kraljevo.

pasuljijada2-27

Kuvari svake subote dolaze u Zajednicu mladih i uče mlade da pripremaju određena jela. Njihov plan je da na kraju mladima daju i sertifikate koji bi mogli da im pomognu prilikom zapošljavanja.
Učenje i druženje je počelo u subotu, 15.09. kada su mladi zajedno sa 7 kuvara na čelu sa Đorđem Kostićem, učili da spremaju različite vrste jela, salate, predjela i poslastice, ali i specijalitete iz tradicionalne kineske kuhinje kao što su suši i nudle.

pasuljijada3-27

U međuvremenu se rodila i ideja da mladi pod vođstvom Šefova asocijacije kuvara učestvuju na takmičenju kuvara u pripremanju pasulja, manifestacija ,,Srebrni kazan 2012” ili ,,Pasuljijada“.
Naši mladi su dobili medalju i diplomu za osvojeno drugo mesto u kategoriji kuvari amateri kao i priznanje od strane asocijacije šefova kuvara Srbije za izuzetan doprinos kulinarstva Srbije. U čemu je tajna čorbastog pasulja koji su pripremili a za koji se bukvalno otimalo – pitali su se mnogi.  Jedna od naših devojaka, koja je zajedno sa ostalima kuvala tog dana, na pitanje je kratko odgovorila: “U ljubavi”.

pasuljijada4-27

Akcija se nastavila dan nakon takmičenja kada je na meniju bilo pripremanje jela od mesa. Mladi su tada imali priliku da nauče kako se pripremaju čuvena karađorđeva šnicla i štefani rolat u poznatim domaćim restoranima, kao i razne vrste čorbi. Dogovoren je susret i za narednu subotu, tako da se ova edukativna i istovremeno divna i zanimljiva saradnja nastavlja i dalje. “To je najmanje što smo mogli da uradimo, ali i mnogo više od materijalne pomoći”, reako je Aleksandar Popović, sekretar Asocijacije šefova kuvara Srbije.

pasuljijada5-27

Ljubav prema kuvanju mladi su počeli da razvijaju u svojim SOS porodicama. Zajedno sa SOS mamama i tetama, pre prelaska u Zajednicu mladih, pripremali su kiflice, salate, torte i sva ona uobičajena jela koja se svakodnevno mogu naći na trpezama svih porodica. Brašno na stolu, oko stola, na nosićima, smeh, uputsva dobijena od SOS mama i saveti, sve je to uticalo na razvijanje ljubavi prema kuvanju pa odnos koji sada imaju prema pripremanju hrane, druženju sa profesionalnim kuvarima i učenje od njih, kroz zabavu i smeh ne iznenadjuje.

Ljubav prema kuvanju samo je odraz ljubavi i pažnje koju naši mladi dobijaju svakodnevno od svojih SOS mama, edukatora i ostalih saradnika SOS Dečijeg sela Kraljevo. Dom pun ljubavi za svako dete je moto naše ogranizacije koji nas inspiriše u našem radu. A kada je “Ljubav tajni sastojak” jela koje je osvojilo nagradu na takmičenju onda je to samo potvrda našeg rada i motiv za dalji uspešan rad.