Svečano otvaranje centra “Jaki mladi”

Više od 40 odsto mladih do 30 godina nije zaposleno, podaci su iz izveštaja Evropske komisije, dok rezultati istraživanja o položaju i potrebama mladih u Srbiji, Ministarstva omladine i sporta pokazuju da su najveći problemi mladih ekonomska situacija i nezaposlenost. Situacija je posebno alarmantna kada su u pitanju mladi iz ugroženih kategrorija. Sa ciljem da pomognu mladima bez roditeljskog staranja u procesu osamostaljivanja, SOS Dečija sela Srbija pokrenula su program „Jaki mladi – podrška zapošljavanju“, u okviru koga je nastao Karijerni centar za edukaciju, zapošljavanje i preduzetništvo mladih – „Jaki mladi“.

Svečano otvaranje centra „Jaki mladi“ održava se u četvrtak, 16.03.2017, sa početkom u 11 časova u Beogradu, Bulevar kralja Aleksandra 251. Na konferenciji za novinare organizovanoj povodom svečanog otvaranja karijernog centra za mlade u riziku govore:
Dragomir Petronijević, član Gradskog veća i predsednik Saveta za zapošljavanje,
Vesna Mraković Jokanović, direktorka SOS Dečijih sela Srbija
Mikaina Stevanović, Gradski centar za socijalni rad Beograd
Ivan Radak, NALED

centar jaki mladi
Karijerni centar „Jaki mladi“ otvoren je u okviru projekta „Jaki mladi – Održiva socijalna inkluzija i ekonomska podrška mladima u riziku“, koji SOS Dečija sela Srbija sprovode u partnerstvu sa nemačkom Fondacijom Herman Gmajner i lokalnim partnerima (grad Beograd – Savet za zapošljavanje, Gradski centar za socijalni rad Beograd, Centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine, Republički zavod za socijalnu zaštitu, Centar za porodični smeštaj i usvojenje, NALED, Privredna Komora Srbije – Beograd, Nacionalna služba za zapošljavanje – filijala za grad Beograd), Gradski centar za socijalno preduzetnistvo Beograda, uz sufinansiranje nemačkog saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj (BMZ).

Osnovna uloga Centra „Jaki mladi“ je podrška u povećanju zapošljivosti mladih iz ugroženih grupa sa teritorije grada Beograda. Fokus je na mladima do 30 godina koji su imali/imaju status deteta bez roditeljskog staranja kao i na mladima koji su uključeni u programe podrške porodicama u riziku koje sprovode SOS Dečija sela.

sos decija sela posao
U centru „Jaki mladi“ organizovane su edukacije za aktivno traženje posla i povećanje zapošljivosti, kao i dodatne obuke poput kurseva jezika, informatičkih kurseva, kurseva za obavljanje različitih zanatskih poslova. Do sada je 30 mladih prošlo uvodnu obuku, 5 je završilo stručne obuke i steklo novo zanimanje, 5 je u procesu razvijanja svoje poslovne ideje i započinjanja sopstvenog posla, dok se četvoro mladih ljudi zaposlilo. Plan je da do kraja projekta osnažimo i podržimo najmanje 300 mladih ljudi.

Pored toga, u saradnji sa partnerima, SOS Dečija sela će za mlade obezbediti povezivanje sa potencijalnim poslodavcima, obuke za pokretanje sopstvenog posla, mini grantove za započinjanje sopstvenog biznisa, mentorstvo i pružanje podrške ostalim institucijama i organizacijama koje pomažu zapošljavanje mladih.