Svečana proslava u Kraljevu povodom Međunarodnog dana SOS Dečijih sela

U petak, 23. juna obeležili smo Međunarodni dan SOS Dečijih sela. Centralni događaj odigrao se u Kraljevu, gradu gde je 2004. pokrenuto SOS Dečije selo u Srbiji.

U prostorijama Svečane sale Gradske uprave grada Kraljeva organizovano je obeležavanje ovog datuma važnog za našu organizaciju. Događaju su prisustvovali predstavnici Gradskih uprava Kraljeva, Trstenika, Vrnjačke Banje i Raške, korporativi partneri, donatori, kao i predstavnici centara za socijalni rad i partnerskih organizacija.

Svečanost je otvorena prikazivanjem kratkog filma o istoriji Međunarodne organizacije SOS Dečija sela i njenom osnivaču Hermanu Gmajneru.

Prisutne je pozdravila Vesna Mraković, nacionalna direktorka SOS Dečija sela Srbija:

-Dan SOS Dečijih sela danas se obeležava u 139 zemalja i teritorija, nacionalnih članica Međunarodne organizacije. Svima nama je zajednička ideja da svako dete ima pravo i da zaslužuje da odrasta u porodičnom okruženju. Ovo je i zajednička misija koju sprovodimo kroz sve programe na kojima radimo u Srbiji – pomažemo pre svega da porodice ostanu na okupu, a deci koja nisu imala mogućnost da rastu pored svojih roditelja, pomažemo da rastu u porodičnom okruženju. – istakla je Vesna Mraković.

 

 

Ispred grada Kraljeva, prisutne je pozdravio Milun Jovanović, član Gradskog veća.

-Želeo bih organizaciji SOS Dečija sela Srbije i SOS Dečijem selu u Kraljevu da čestitam jubilej i da vam se zahvalim na predanom radu. Želim da vam se zahvalim u ime grada Kraljeva i saradnje koju imamo sa vašom orgnizacijom, ali još važnije i u ime onih kojima je vaša organizacija nesebično pomogla i kojima i dalje pomaže sve ove godine. Verujem da ćemo u budućnosti nastaviti saradnju, a sve u interesu naših sugrađana, dece Kraljeva, ali i dece iz čitave Srbije – zaključio je Jovanović.

Direktorka SOS Dečijeg sela u Kraljevu, Biljana Zorić Dimić, osvrnula se na transformaciju Dečijeg sela u Kraljevu, istakavši da sada u selu, pored podrške hraniteljskim porodicama u kojima žive deca bez roditeljskog staranja, organizacija sprovodi još tri programa – Program Jačanje porodice, Program podrške za majke i bebe i Dnevni boravak za decu i mlade sa problemima u ponašanju.

– U 2021. godini promenili smo koncept rada i prošli kroz svojevrsnu transformaciju. Tada smo u Dečijem selu u Kraljevu pokrenuli Program Jačanje porodice koji je usmeren da pruži podršku porodicama u kojima postoji rizik od izdvajanja dece u alternativnu brigu. Cilj ovog programa je da deca ostanu u svojim porodicama i da porodice ostanu na okupu. Ubrzo nakon Kraljeva, ovaj program smo proširili i na teritorije grada Čačka, Vrnjačke Banje, opštine Trstenik i Raške. Osim ovog programa, u Kraljevu realizujemo i Program podrške za majke i bebe namenjen trudnicama i majkama koje nemaju podršku partnera i porodice, kao i Dnevni boravak za decu i mlade sa problemima u ponašanju. – istakla je Biljana Zorić Dimić i dodala da je proces transformacije bio izazovan za Dečije selo u Kraljevu, ali da je istovremeno pružio priliku da organizacija razvije dodatne programe kako bi pomogla sve većem broju pojedinaca, deci, mladima i porodicama kojima je pomoć potrebna.

Prisutni na svečanosti su imali priliku i da vide filmove o deci koja su odrasla u Dečijem selu u Kraljevu, a sad su već zreli ljudi. Filmovi su kod svih izazvali velike emocije i poneku suzu.

Na kraju događaja, uručene su zahvalnice predstavnicima gradskih uprava Kraljeva, Čačka, Trstenika, Vrnjačke Banje i Raške, kao i predstavniku JKP Toplana i kompanije GIR, dugogodišnjim partnerima organizacije SOS Dečija sela Srbija.