“Super autobus“ doneo osmehe mališanima u Beloj Palanci

Humanitarna organizacija SOS Dečija sela Srbija danas je organizovala druženje za decu i roditelje na platou kod fontane „Domaćica sa banicom“ u Beloj Palanci. Od 11 do 13 časova, posetioci su bili u prilici da prave igračke, da se igraju i zabavljaju zajedno sa svojim najbližima. Društvo su im pravila i deca izbeglice koja borave u prihvatnom centru Divljana. Ovo druženje je organizovano kako bi se deca i roditelji zabavili na otvorenom prostoru. Istovremeno, cilj je bio da se šira javnost podseti na to da sva deca imaju pravo na trenutke srećnog detinjstva.

Događaj je realizovao pokretni edukativni centar za rad sa decom „Super autobus”, koji obilazi opštine u Srbiji, pružajući deci iz socijalno marginalizovanih grupa mogućnost da kroz igru razumeju i savladaju različite poteškoće koje im stoje na putu odrastanja. „Super autobus” je prvi put pokrenuo svoje točkove 2014. godine, u okviru Programa urgentne pomoći poplavljenim područjima, koji je realizovala organizacija SOS Dečija sela Srbija. Edukatori „Super autobus” tima angažovani su i na Programu urgentne pomoći „Solidarnost”, koji se bavi pružanjem pomoći i podrške deci izbeglicama i njihovim porodicama u tranzitu kroz Srbiju.

Planirano je da se tokom avgusta sprovede još jedna ovakva aktivnost.

SOS Dečija sela Srbija članica su Međunarodne organizacije SOS Dečija sela koja postoji skoro 70 godina i pomaže oko 1.200.000 ljudi u 135 zemalja. U Srbiji, organizacija već 14 godina radi na unapređenju kvaliteta života dece i mladih bez roditeljskog staranja, osnaživanju porodica u riziku, ekonomskom osamostaljivanju mladih iz ranjivih grupa, kao i pružanju pomoći u urgentnim situacijama lokalnom stanovništvu i izbeglicama kroz različite vidove podrške.