SOS mame i tete

Zanimanja SOS mama i SOS teta, koja podrazumevaju negovanje dece bez roditelja, izazvala su veliko interesovanje među ženama u Srbiji. Njihov rad se finansira iz budžeta, a zahteva poznavanje pedijatrije, psihologije i vođenje domaćinstva.

SOS mame je novo zanimanje za rad sa decom u Srbiji, koje je izazvalo ogromno interesovanje među ženama.

To specifično zvanje, koje se finansira iz državnog budžeta, zahteva poznavanje pedijatrije, psihologije i vođenje domaćinstva.

Obuka i pripravnički staž traju godinu i po dana, a prva generacija od 14 dečjih negovateljica dobila je već stalno zaposlenje u SOS selu na Beranovcu kod Kraljeva.

Kao prave majke u kraljevačkom dečjem selu neguju u proseku petoro dece bez roditeljskog staranja sve do njihovog punoletstva.

SOS mama Zorica Lekić iz Lapova ima sedmoro dece. Poput svake uobičajene porodice ona sa njima živi i brine se o njihovom zdravlju i vaspitanju.

Lekićeva je rekla da pokušava da nadomesti ono bez čega su ti mališani ostali i dodala je da se trudi da bude prava mama.

“Ono što im fali niko ne može da im nadoknadim, ali se trudimo i mislimo da su oni ovde veoma srećni. Imaju sve što im je potrebno i to je važno za zdravo odrastanje”, naglasila je SOS mama.

U velikom i odgovornom poslu SOS mamama pomažu SOS tete.

SOS teta Svetlana Mandić rekla je da kada SOS mama ode na slobodan dan tu su tete i dodala je da kada su mame tu rade zajedno, brinu o deci, čuvaju ih, vole ih i paze.

Zanimanje kao stil života

SOS mame moraju da prođu zahtevnu obuku, praktičan rad u selu, a uspešno završena edukacija donosi im sigurnu egzistenciju, a deci srećno detinjstvo bez traume.

U ovom selu živi 100 mališana, a o njima brine 14 mama i 8 teta, ali je novi konkurs već otvoren. Selo je napravljeno po ugledu na slična sela za nezbrinutu decu u svetu, kojih već ima 443.

Majka iz SOS sela ima između 28 i 45 godina i spremnost da im zanimanje postane stil života.

Direktor SOS sela na Beranovcu kod Kraljeva Vesna Jokanović-Mraković je rekla da SOS mama može da prepozna dečje potrebe i izađe im u susret, i dodala je da pored toga potreban je uslov više, a to je da dođe u selo da živi sa decom i na taj način se brine o njima.

Porodične kuće na Beranovcu u dečjem selu imaju oko 140 kvadrata, sagradila ih je humanitarna organizacija “Kinderdorg internešenal”, ali rad SOS mama finansira se iz budžeta Srbije.

Mame u penziju odlaze sa 15 godina radnog staža, ali i kada napuste selo država nastavlja da se brine o ljima, kao i one o svojim mališanima.