SOS dečije selo

SOS Dečije selo Kraljevo – Srbija

Je nevladina humanitarna organizacija posvecena dobrobiti dece i jacanju porodica i zajednice kao preventivnih mera u borbi protiv napustanja dece i drustvenog zanemarivanja.
Mi stvaramo nove porodice za decu i obezbedjujemo novi, topli dom i brizno okruzenje za malisane razlicitog uzrasta, verske i nacionalne priadnosti iz svih krajeva Srbije.

Nas porodicni model brige zasniva se na četiri principa:
– Svako dete ima briznu SOS majku
– Odrasta zajedno sa bracom i sestrama gajeci porodicne veze
– Svaka porodica stvara svoj dom u svojoj kuci i
– Deo je zajednice u kojoj SOS porodice zive zajedno u podrzavajucem okruzenju Selaintegrisanog u lokalnu zajednicu

Nasa misija je i da pomognemo deci da obliku svoju buducnost, da prepoznaju i izraze individualne sposobnosti, interesovanja i talente. Obezbedjujemo deci obrazovanje i razvoj vestina potrebnih za samostalan zivot i da postanu korisni clanovi drustva.
Doprinosimo razvoju zajednica u kojima deca zive i odgovaramo na potrebe najugrozenije dece i mladih. Uspostavljamo programe koji jacaju porodice i preveniraju napustanje dece. Zagovaramo prava dece i mladih, postujemo Konvenciju UN o pravima dece, Smernice za alternativnu brigu o deci i nasu politiku zastite dece, pedagoske principe zasnovane na individualnom pristupu svakom detetu i porodici i pravu da odlucuju o svojoj buducnosti i razvoju.

SOS Dečije selo Kraljevo – Centar za porodični smeštaj sa mrežom hraniteljskih porodica cini 14 SOS porodica u kojima zivi isto toliko SOS majki koje brinu o najvise sedmoro dece. SOS majka deci pruza roditeljsku brigu, ljubav i sigurnost, profesionalno je obucena i radi u najboljem interesu svakog deteta. U tome joj pomaze strucni tim Decijeg sela i resursi lokalne zajednice.
U drugoj fazi brige – SOS programima za mlade u sigurnom i podrzavajucem okruzenju mladima se pomaze da zavrse obrazovanje, izgrade samopouzdanje, stavove, ponasanja i vestine potrebne za potpuno osamostaljenje.

Verujemo da je bioloska porodica najbolje mesto za odrastanje dece. Zato zelimo da pomognemo ugrozenim porodicama u riziku od napustanja dece da osnaze svoje roditeljske i druge kapacitete i da se omoguci da deca nastave zivot sa svojim roditelima, uz pomoc svih resursa lokalne zajednice.

SOS Decije selo Kraljevo osnovano je 2004. Godine na osnovu medjunarodnog ugovora izmedju Vlade Republike Srbije i SOS Kinderdorf Internacional-a (Medjunarodne organizacije SOS Decijih sela). Do danas smo brinuli o vise od 90 malisana, a u samostalan zivot ispratili troje mladih. O deci i mladima brine 40 zaposlenih, ukljucujuci i 28 majki, teta-porodicnih pomocnica i edukatora SOS Zajednice mladih, psihopedagoski i administrativni tim.
Pomogli smo Klub hranitelja i dece na porodicnom smestaju u Kraljevu, organizovali obuku za 40-ak hraniteljica, aktivno ucestvovali u izradi Plana akcije za decu Kraljeva, radu FICE Srbija, Klastera organizacija civilnog drustva za decu, ostvarili saradnju sa Ombudsmanom za prava dece i drugim vladinim i nevladinim organizacijama. Pomogli smo u prikupljanju donatorskih sredstava za uvodjenje grejanja u lokalnu skolu i realizaciji hitne pomoci za sanaciju skola ostecenih zemljotresom koji je pogodio Kraljevo 2010.godine.
Rad SOS Decijeg sela se se vecim delom finansira iz donacija, uz pomoc darodavaca iz zemlje i inostranstva.

Clan smo SOS Kinderdorf Internacional-a jedne od najvecih svetskih nevladinih organizacija koja se bavi zastitom dece, aktivno radi vec 61 godinu i, uz pomoc donatora i dobrih ljudi, trenutno u 2013 programa u 132 zemlje sveta, 507 Decijih sela, programa jacanja porodica, obdanista, skole, medicinskih i drustvenih centara, hitna pomoc ugrozenim podrucjima (Haiti, Indonezija…) direktno brine o 78.000 dece i pomaze 1,3 miliona ljudi. Medjunarodna organizacija SOS Decijih sela radi u duhu Konvencije o pravima deteta i ima savetodavni status u Ekonomskom i socijalnom savetu Ujedinjenih nacija.

Nase vrednosti:
Preduzimamo mere i uvodimo nove, moderne pristupe radu
Ispunjavamo obecanja, posveceni smo i predani radu u najboljem interesu svakog pojedinacnog deteta
Verujemo jedni u druge, razmenjujemo iskustva i ucimo jedni od drugih
Pouzdani smo partneri, sva sredstva i resurse koristimo odgovorno i sa postovanjem.

Uspešni smo jer:
Slusamo i uvazavamo misljenje dece, ukljucujemo ih u donosenje odluka o pitanjima koja su vazna za njihovo odrastanje i zivot
Koristimo savremene pristupe u radu, uz razumevanje prakticnih problema koji ogadjaju decu i porodice, ukljucujuci direktan rad sa decom po najsavremenijim metodama i razvijanju savremenih instrumenata, standarda i smernica za rad sa decom i porodicama
U realizaciji programa saradjujemo sa partnerima iz vladinog i nevladinog sektora, medjunarodnim organizacijama, pojedincima i kompanijama
Zagovaramo i borimo se za postovanje prava sve dece bez diskriminacije, ucestvujemo u procesu reforme u oblasti socijalne zastite i obrazovanja.

Nas rad je usmeren na dobrobit dece i stvaranje trajnog poboljsanja u okruzenju i uslovima u kojima deca zive.