SOS DEČIJE SELO KRALJEVO DOBITNIK PLAKETE NA 3. MEDIJSKOM FORUMU U TOPOLI

Na 3. medijskom Forumu „dr Marko Mladenović“ Topola 2020, održanom 6. novembra 2020. godine u hotelu “Oplenac”, posebnom odlukom programskog i organizacionog odbora, SOS Dečije selo Kraljevo dobilo je plaketu za izuzetne rezultate i inovativne metode u zaštiti dece i mladih bez roditeljskog staranja.

Plaketu je primila naša Borka Lukić, koordinatorka alternativne brige, održavši pritom i prezentaciju o Fondaciji SOS Dečija sela Srbija.

Ovaj Forum sastavni je deo medijskog projekta: „Depopulacija i mediji: Roditeljstvo u uslovima najvećeg gubitka stanovništva u savremenoj istoriji Srbije”, koji sufinansira Ministarstvo kulture i informisanja. Ove godine Forum je održan pod radnim naslovom “Novinari protiv depopulacije – stop za belu kugu i iseljavanje”.

Sastavni deo Foruma bila je i dodela nagrada “dr Marko Mladenović” za doprinos borbi protiv depopulacije u Srbiji. Članovi ovogodišnjeg žirija bili su: dr Zoran Jevtović, dr Mirko Miletić i Aleksandar Avramović. Oni su pregledali prispele radove i dali konačne ocene i odluku o nagradama. Prema njihovim rečima konkursni radovi imali su očekivano visok profesionalni domet i evidentnu zastupljenost svih popularnih medija: televizije, radija, štampe i društvenih portala. To je značajan iskorak medijske prakse i dokaz da se informativna sfera i na našim prostorima postepeno menja.

Dodeljene su četiri ravnopravne nagrade za medijski doprinos borbi protiv depopulacije u Srbiji. Nagrađeni su:

  • Ljubiša Vujić, Kopernikus Novi put, Jagodina: Poslednja zrnca peščanog sata
  • Jasmina Dabić, RTV, Radio Novi Sad: Borba za potomstvo
  • Daliborka Bajić, RTRS, Banja Luka: Snaga života
  • Vera Aksentijević, RTS, dopisništvo Kraljevo: Dečije SOS Selo, Gorštakinja, Braća oživela zavičaj (trilogija)

Posebno smo ponosni na rad Vere Aksentijević koji, prema mišljenju žirija, predstavlja urađenu tematsku trilogiju sa snažnim reporterskim nervom i sigurnim vladanjem TV zanatom: uspeli moderni koncept institucionalnog staranja o deci i mladima bez roditelja, opustela sela i patnje starih i jedan od primera kako smanjiti pražnjenje planinskih sela, uz afirmaciju snage i vrednoće mlađih ljudi.

Pored SOS Dečijeg sela Kraljevo plakete su dobili i:

  • Zoran Maksimović (TV Prva): Atifa, majka na pragu sedme decenije, dve i po godine posle
  • Jasmina Stefanović, Udruženje: „Roditeljstvo novog doba“, za koncepciju i sadržaj istoimenog internet portala, Festival roditeljstva i autorski rad: Izabrali smo da živimo na selu
  • Verica Novčić Petrić, psiholog, Udruženje LOGOS T Topola, za pomoć mladima da ostanu u svojoj zemlji.

Snimak 3. medijskog Foruma možete pogledati na: https://bit.ly/3eFhaio

Zahvaljujemo se žiriju Foruma na priznanju i prepoznavanju značaja našeg rada.