SOS Dečija sela Srbija otvorila Sigurno mesto za decu u Principovcu

SOS Dečija sela Srbija otvorila su još jedno Sigurno mesto za decu, ovoga puta u Principovcu. Nakon otvaranja Sigurnog mesta u Adaševcima prošle srede, u petak , 22.07.2016., otvoreno je i Sigurno mesto u Prihvatnom centru Principovac.

Sigurno mesto za decu predstavlja prostor u okviru prihvatnih centara, namenjen deci i majkama sa decom, u kome oni imaju mogućnost da se u sigurnom, toplom i čistom okruženju odmore i opuste. U sigurnim mestima za decu, majkama i deci na raspolaganju je svakodnevna medicinska nega i pomoć stručnih edukatora.

SOS Dečija sela Srbija, kao organizacija, čiji je osnovni cilj da svako dete odrasta u bezbednom porodičnom okruženju, punom ljubavi, od septembra prošle godine, u okviru programa urgentne pomoći „Solidarnost“, su obezbedila Sigurna mesta za decu i Kutak za majke i bebe u Beogradu, Šidu i Adaševcima. Od početka septembra 2015. do kraja aprila 2016, u okviru ova tri Sigurna mesta za decu i Kutka za majke i bebe pružena je materijalna pomoć i psiho-socijalna podrška za više od 20.600 majki i dece.

Sigurno mesto za decu u Principovcu

                                        Sigurno mesto za decu u Principovcu

Zbog smanjenog inteziteta izbegličke krize i broja ljudi u tranzitu u Srbiji Sigurno mesto za decu u Beogradu zatvoreno je krajem decembra 2015., a u Šidu i Adaševcima, krajem aprila ove godine. Mobilni timovi SOS Dečijih sela su nastavili da svakodnevno pružaju pomoć na terenu.

Usled povećanja broja izbeglica u Srbiji tokom poslednjih nedelja, ponovo se ukazala potreba za Sigurnim mestima za decu, zbog čega su SOS Dečija sela Srbija, u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice i migracije, i sa željom da pomognu deci izbeglicama i njihovim porodicama na putu kroz Srbiju, ponovo pokrenula Sigurno mesto u Adaševcima, a ubrzo zatim otvorila još jedno Sigurno mesto u Principovcu.

U našim Sigurnim mestima, majkama na raspolaganju će biti sva potrebna nega i pomoć, dok će deca, bar na kratko, moći da se vrate trenucima igre i sigurnog detinjstva.