SOS Dečija sela Srbija obeležila Međunarodnu dečiju nedelju

SOS Dečija sela Srbija obeležila su Međunarodnu dečiju nedelju nizom aktivnosti namenjenih deci i posvećenih dečijim pravima, sa akcentom na značaj uloge deteta u društvu i napomenu da se svi moramo angažovati u radu na poboljšanju položaja dece i zaštiti dečijih prava.
Centar za podršku porodici u Obrenovcu, u okviru aktivnosti povodom Dečije nedelje, organizovao je 04. oktobra radionicu o značaju obrazovanja, u Osnovnoj školi “Grabovac” u Obrenovcu. U skladu sa jednim od osnovnih principa SOS Dečijih sela – da je obrazovanje siguran put ka boljoj budućnosti, edukatori centra su, uz zabavne i kreativne aktivnosti, sa decom razgovarali o važnosti obrazovanja.
Centar za podršku porodici „Putokaz“ iz Niša, Dečiju nedelju obeležio je u saradnji sa Osnovnom školom „Desanka Maksimović“ iz Čokota. U isturenom odeljenju ove škole u Lalincu, 05. oktobra, organizovana je akcija „Poruke prijateljstva”, sa ciljem afirmisanja različitosti, negovanja dečijeg stvaralaštva i razmene afirmativnih poruka među decom, kako bi se istakao značaj prijateljstva, pozitivne komunikacije i tolerancije, bez diskriminacije.

decija nedelja 2016
Međunarodnu dečiju nedelju obeležio je i mobilni edukativni tim “Super autobus” i to 04. oktobra u mestu Gabrovac, kod Niša. Edukatori su sa decom i posetiocima organizovali kreativne aktivnosti, kao što su pravljenje nakita, torbica od kartona i životinja od papira, origami, oslikavanje slikarskog platna, ukrašavanje platnenih torbica i igra “Padobran”.
Dečija nedelja obeležena je i u Prihvatnom centru Preševo, gde je za decu izbeglice organizovana radionica “Deca su ukras sveta”, u okviru koje su deca, zajedno sa edukatorima SOS Dečijih sela Srbija radila na izradi panoa sa dečijim porukama ostaloj deci sveta. Osim toga, deca su uz pomoć edukatora, za svoje drugare pravila poklone od papira, a organizovan je i razgovor o dečijim pravima.
SOS Dečije selo Kraljevo u utorak su posetili predsednik i dva igrača kraljevačkog kluba američkog fudbala, „Kraljevske krune“, koji su se družili sa decom, objasnili im pravila američkog fudbala, kao i na koji način to utiče na njihov sveukupni razvoj i uručili simbolične poklone koje su pripremili igrači ovog kluba.

obrenovac-decija-nedelja
Osim toga, hor SOS Dečijeg sela u Kraljevu, „Zvezdice“ nastupiće 10.10.2016. godine na Trgu srpskih ratnika u okviru manifestacije „Karneval maskembal“, koja je deo aktivnosti kojima se obeležava Dečija nedelja na nivou grada, kao i na „Trci za srećnije detinjstvo“ koja se održava 11.10. i na manifestaciji „Deca pesnici – pesnici za decu“, u kraljevačkoj biblioteci, 12.10.2016. godine.
Kao organizacija čiji je rad posvećen najugroženijoj deci, mladima i porodicama, SOS Dečija sela podsećaju da deci i zaštiti dečijih prava ne treba da bude posvećena samo prva nedelja oktobra, već svakoga dana moramo zajedno raditi na tome da obezbedimo bolje uslove za rast, razvoj i sigurnu budućnost dece.
Međunarodna Dečija nedelja obeležava se od 1934. godine i posvećena je pravima i potrebama dece, negovanju dečijeg stvaralaštva i pokretanju različitih akcija koje će doprinneti poboljšanju položaja dece u svetu.

deca izbeglice