SOS Dečija sela Srbija na konferenciji “Mladi u Srbiji i napuštanje zaštite – investicija za budućnost”

SOS Dečija sela Srbija učestvovala su na konferenciji “Mladi u Srbiji i napuštanje zaštite – investicija za budućnost” koju je “FICE Srbija” organizovala u petak, 10. marta, uz pokroviteljstvo Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja republike Srbije.

Konferencija je održana sa ciljem da predstavnici institucija socijalne zaštite i organizacija koje pružaju podršku mladima bez roditeljskog staranja, kroz zajednički rad donesu predloge i preporuke u vezi sa ovom temom, koje bi unapredile budući rad donosilaca odluka i pružalaca, a mladima omogućile lakši put do samostalnosti.

“U sistemu socijalne zaštite trenutno se nalazi 6.183 dece uzrasta do 18 godina, njih 777 je u domovima, dok su ostali smešteni u različitim oblicima porodičnog smeštaja”, izjavio je na konferenciji Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin.

SOS Dečija sela Srbija su, u okviru konferencije, predstavila svoj koncept brige o mladima bez roditeljskog staranja, sa posebnim osvrtom na Zajednicu mladih i Program samostalnog života uz podršku. Pored toga, predstavljen je program Jaki mladi – podrška zapošljavanju, koji SOS Dečija sela Srbija sprovode u saradnji sa Fondacijom Herman Gmajner i lokalnim partnerima, uz podršku Nemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj.

U okviru konferencije predstavljeni su i Standardi za  napuštanje socijalne zaštite koje su pripremili mladi, učesnici na Kampu mladih i kongresu FICE INTER 2016. Kroz kratak performans, mladi su se obratili ministru i predali Standarde učesnicima konferencije.

Zajednica mladih predstavlja drugu fazu dugoročne brige SOS Dečijih sela, u kojoj mladi, nakon izlaska iz SOS Dečijeg sela u Kraljevu nastavljaju svoj život, sve dok ne završe školovanje ili se ne osposobe za neko od odabranih zanimanja. Osamostaljivanje, postizanje ekonomske nezavisnosti i socijalna integracija predstavljaju ključan izazov za ove mlade ljude. Zbog toga im SOS Dečija sela pružaju podršku i po završetku srednje škole, kroz Program samostalnog života uz podršku, koji uključuje savetodavnu i finansijsku pomoć i podršku u zapošljavanju.

Program “Jaki mladi” namenjen ekonomskom osnaživanju i povećanju zapošljivosti mladih iz ugroženih grupa, sa fokusom na mlade koji su imali ili imaju status deteta bez roditeljskog staranja. Kroz ovaj program, do sada je 30 mladih prošlo uvodnu obuku, 5 je završilo stručne obuke i steklo novo zanimanje, 5 je u procesu razvijanja svoje poslovne ideje i započinjanja sopstvenog posla, dok se četvoro mladih ljudi zaposlilo. Plan je da do kraja projekta osnažimo i podržimo minimum 300 mladih ljudi.

Preuzmite STANDARDE za napuštanje socijalne zaštite, koje su kreirali mladi, učesnici na Kampu mladih i kongresu FICE INTER 2016.