SOS Dečija sela Srbija – 10 godina stvaramo i pomažemo porodice

Povodom obeležavanja desetogodišnjice rada svog prvog i najvažnijeg programa SOS Dečijeg sela Kraljevo – Centra za porodični smeštaj dece bez roditeljskog staranja i mreže SOS hraniteljskih porodica, Fondaciju SOS Dečija sela Srbija posetio je predsednik generalne skupštine internacionalne organizacije SOS Dečijih sela gospodin Sidarta Kaul. Zajedno sa regionalnim direktorom gospodinom Damirom Ćorićem i nacionalnom direktorkom gospodjom Vesnom Mraković-Jokanović, obišao je sve programe Fondacije u Srbiji, a centralna proslava održana je u Kraljevu.

Predsednik Kaul sastao se sa predsednikom Republike Srbije, gospodinom Tomislavom Nikolićem.
Predsednik Nikolić je istakao da građani Srbije veliku pažnju posvećuju podizanju i vaspitanju dece i da postoji gotovo kultni odnos prema porodici.

2-23

“Nažalost, trka za novcem, karijerom i konstantna neizvesnost se odražava i na porodicu”, naglasio je Nikolić i dodao da je odlazak mladih u inostranstvo i porast razvedenih brakova doveo do krize u porodici.
“Ekonomska kriza se snažno odrazila na mlade i država se trudi koliko može da pomogne, ali to često nije dovoljno. “Dečije selo” u Kraljevu, koje je deo organizacije “SOS Dečja sela”, se stara o nezbrinutoj deci inkluzivan način i to je veoma pohvalna inicijativa”, rekao je Nikolić.
Predsednik Srbije je reko da je to dobar primer u koji bi trebalo uključiti i druge lokalne samouprave.
Predsednik Sidarta Kaul je rekao da se SOS organizacija stara o preko milion dece širom sveta. “Ekonomska kriza je uzela danak u najranjivijoj populaciji i broj dece bez roditeljskog staranja širom sveta je u porastu”, naglasio je Kaul.
On je dodao da Zajednica mladih SOS Dečijeg sela u Kraljevu, čiju je novu kuću otvorio predsednik Nikolić 2012. godine, veoma uspešan program podrške mladima u osamostaljivanju, i da problemi mladih sa kojima se Srbija suočava predstavljaju globalni fenomen.
“Mi se trudimo da naučimo decu da poštuju svoje vrednosti i kulturu, ali isto tako da poštuju druge i učimo decu da je svaki oblik nasilja neprihvatljiv”, naglasio je gospodine Kaul i zahvalio predsedniku Nikoliću na svemu što je učinio u realizaciji projekta.
Vesna Mrakovic-Jokanović, direktor Fondacije SOS Dečija sela Srbija, upoznala je predsednika Nikolića i sa drugim SOS programima u Srbiji, Centrima za podršku porodicama u riziku od izdvajanja dece u Nišu, Lazarevcu i Obrenovcu, radu programa pomoći najugroženijim porodicama posle poplava i istakla dobru saradnju od strane lokalnih zajednica u kojima se realizuju ove aktivnosti i njihovog učesća u finansiranju usluga socijalne zaštite za najugroženiju decu i porodice. Predsedniku Nikoliću uručeni su skromni pokloni – fotografija sa mladima i teglice slatkog od visanja koje su mladi sami napravili.

U tesktu korišćen materijal RTS, Agencije Tanjug i Službe za saradnju sa medijima Predsenika RS.

Kraljevo, 22. Jun 2015. – SOS Dečije selo Kraljevo je u proteklih 10 godina pružilo novi, topli dom za 124 mališana iz cele Srbije.
Jubilej je obeležen proslavom u sali Kvart, u Kraljevu, u prisustvu predstavnika lokalne zajednice, državnih institucija i vladinih i nevladinih organizacija, brojnih prijatelja, saradnika i donatora iz cele Srbije kao i predstavnika SOS organizacija iz Nemačke, Albanije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije i sa Kosova.
Goste je u ime Fondacije SOS Dečija sela Srbija pozdravila predsednica Nevena Čalovska Hercog, čestitke za uspešan rad preneli su, u ime Predsednika Republike, njegov savetnik gospodin Predrag Mikić, a u ime gradjana Kraljeva, gradonačelnik Tomisla Ilić.
,,Naša vizija je da svako dete raste u porodici, okruženo sigurnošću, ljubavlju i šansom da ostvari sve svoje potencijale. Već deset godina stvaramo alternativne, hraniteljske porodice u kojima se SOS majke brinu o deci koja nisu imala sreću da rastu sa biološkim roditeljima. Ponosi smo na njihove uspehe, na naše studente, one koji su zasnovali svoje porodice i podarili nam 6 SOS unučadi, na sve naše mlade koji se bore za svoje mesto pod suncem. Obezbediti im posao i šansu za samostalan život ostaje naš najveći i najteži izazov“, kazala je Vesna Mraković-Jokanović, nacionalni direktor Fondacije SOS Dečija sela Srbija i dodala: ,, Ponosni smo na sve naše kolege: SOS majke, tete, edukatore, clanove stručnog i administrativnog tima SOS Dečijeg sela i drugih programa, koji su u osmeh naše dece ugradili ne samo svoje znanje i rad, već i deo svojih života i roditeljske ljubavi i brige. Ovo je i prilika da se zahvalimo svima koji su nam pomagali, na različite načine, svih ovih godina, ulazući u najsigurniju investiciju – našu decu i budućnost, i tim povodom smo dodelili 10 plaketa najistaknutijim pojedincima, organizacijama i kompanijama, a posebno bih izdvojila MK Grupu, koja je izgradila kuću za našu Zajednicu mladih vrednu 170.000 evra, Grad Kraljevo i Centar za socijalni rad Kraljevo“.

Prilog RTS-a pogledajte na linku ispod

3-23

Pozdravljajući goste i čestitajući na uspešnom radu SOS Dečijih sela u Srbiji, predsednik Sidarta Kaul je kazao da je podrška najugoroženijoj deci i porodicama, jedan od osnovnih zadataka organizacija SOS Dečijih sela, u svih 134 zemlje sveta, kroz brigu o deci bez roditeljskog staranja u SOS porodicama i programima za mlade, rad SOS vrtića, škola, zdravstvenih centara i centara za pomoć porodicama u riziku od izdvajanja dece.
Plakete za dugogodišnju podršku SOS Dečijim selima uručene su: Ljiljani Lučić, Mariji Vujošević iz Ministarstva rada i socijalne politike, Branki Balaban i Vidoju Radulović iz Doma za decu “Dr Milorad Pavlović” – Dečje selo Sremska Kamenica, dobrotvoru iz Kanade Milomiru Glavčić, Milošu Stefanoviću i MK Grupi, Gradu Kraljevu, Centru za socijalni rad i Policijskoj upravi Kraljevo.

4-23a 5-23

Gradonacelnik Kraljeva i njegovi saradnici su na sastanku sa predstavnicima Medjunarodne organizacije i Fondacije SOS Decija sela Srbija, istakli dobru saradnju koju imaju sa SOS Decijim selom Kraljevo i izrazili zahvalnost za podrsku posle zemljotresa i poplava koje su pogodile grad, kroz sanaciju skola i pomoc najugorzenijim porodicama.

6-23 7-23

Posebna svečanost upriličena je za SOS majke/hraniteljice iz SOS Dečijeg sela Kraljevo i SOS Dečijih sela Tirana, Sarajevo, Gračanica, Priština i Skoplje, koje su nagradjene specijalnim prstenom koji dodeljuje Herman Gmajner Akademija iz Insbruka, za deset godina brige o deci sa kojom su delile svoj život. Najveće priznanje SOS majke su dobile kroz tople reči, zahvalnost i pozdrave mališana i mladih iz njihovih SOS porodica i poruku da su one topli dom, podrška i roditeljsko gnezdo u koje se uvek vraćaju.

8-23 9-23

Jubilajni rodjendan SOS Dečijih sela obeležen je proslavom i velikom radjendanskom tortom u Dečijem selu, kao i programom za svu decu Kraljeva koji su na centralnom gradskom trgu izveli edukatori Super autobusa i madjanioničar Mihajlo Janković.

10-23 11-23

Obrenovac, 21.Jun 2015 – Predsednik Kaul je obišao i Program hitne pomoći poplavljenim područjima koji se realizuje od maja 2014. godine. Goste je primio Ivan Jegorović, pomoćnik predsednika GO Obrenovac, i upoznao ih sa posledicama razornih poplava, kao i sa procesom sanacije posledica. On je istakao da je, posle katastrofalnih poplava 2014, Fondacija SOS Dečija sela Srbija medju prvima priskočila u pomoć najugroženijima kroz program urgentne pomoći. Nažalost, potrebe za ovakvom podrškom su velike i u redovnim okolnostima i opština Obrenovac je veoma zainteresovana da se ovaj vid podrške porodicama nastavi i u buduće”, istakao je gospodin Jegorović.
“ Naša organizacija se trudi da pomogne i posle velikih katastrofa izazvanih elementarnim nepogodama, ratovima, epidemijama, kao što je cunami ali i zemljotres koji je pogodio Kraljevo, 2010. godine ili poplave u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj” rekao je gospodin Kaul.

Prilog RTV Mag pogledajte na linku ispod

12-23

Fondacija SOS Dečija sela Srbija, od juna prošle godine, na teritoriji opština Kraljevo, Lazarevac i Obrenovac realizuje projekat “Siguran svet za decu”, koji se realizuje u saradnji sa Međunarodnom organizacijom SOS Dečijih sela i Norveškom ambasadom. Kroz različite vidove materijalne pomoći u hrani, higijeni, ogrevu, gradjevinskom čmaterijalu, nameštaju, kao i psiho-socijalnu podršku uključeno je 500 porodica i 3.500 dece iz 20 opšitna u Srbiji.

Niš, 23.Jun 2015. “Putokaz”
Predstavnici SOS Dečijih sela Srbija na čelu sa predsednikom Sidartom Kalom obišli su i Centar za podršku porodicama u riziku od izdvajanja dece, otvoren 2013. godine u partnerstvu sa gradom Nišom, Centrom za socijalni rad i Centrom za porodični smeštaj i usvojenje Niš. U rad Centra uključeno je 100 porodica i 450 dece i mladih.

Prilog Niške televizije pogledajte na linku ispod

13-23
Tom prilikom održan je i sastanak sa gradskim većnikom zaduženim za socijalna pitanja Svetozarom Aleksovim kako bi razgovarali o daljoj saradnji i finansijskoj pomoći ovom Centru i inovativnoj usluzi preventivne podrške porodicama , od strane grada. Gospodin Aleksov je istakao odličan rad i rezultate Centra za podršku porodici u Nišu, kao i želju i nameru lokalne samouprave da podrži nastavak rada ovog Centra u naredne tri godine.
,,Saradnja sa gradom bila bi korisna jer bi tako mogli da izađu u susret većem broju najugroženijih porodica i dece Niša”, istakao je predsednik Kaul.

14-23 15-23