SOS Dečija sela Srbija i Gradska opština Zemun predstavili projekat „Jačanje romskih porodica u Zemunu za veću zaposlenost“

Humanitarna organizacija SOS Dečija sela Srbija i Gradska opština Zemun potpisali su sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji koji omogućava zajedničku realizaciju projekta „Jačanje romskih porodica u Zemunu za veću zaposlenost“, a koji uključuje mere za smanjenje siromaštava, unapređenje socijalne inkluzije, ekonomsko osnaživanje i povećanje funkcionalnosti porodica u riziku na području Gradske opštine Zemun.

Projekat je deo programa Evropske unije „Podrška inkluziji Roma“, koji sprovodi Stalna konferencija gradova i opština Srbije (SKGO), a više o projektu, okupljeni na konferenciji za medije, koja je ovim povodom upriličena, su imali priliku da čuju od predsednika GO Zemun, Dejana Matića, Gradskog sekretara za socijalnu zaštitu, Nataše Stanisavljević i Nacionalnog direktora Fondacije SOS Dečija sela Srbija, Vesne Mraković-Jokanović.

„Ovaj konkretan projekat je samo jedna u nizu mera koje u saradnji sa Vladom Republike Srbije, resornim ministarstvima, Gradom Beogradom i nadležnim sekretarijatima sprovodimo u cilju smanjenja broja nezaposlenih. Upravo na nedavno održanom Sajmu zapošljavanja bilo je u ponudi približno 1400 radnih mesta. Nastavićemo u ovom pravcu, sprovodeći politiku ravnomernog razvoja Zemuna i odgovornu politiku prema svakom našem sugrađaninu, bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost ili boju kože” rekao je Dejan Matić, predsednik GO Zemun.

„Gradska opština Zemun neguje aktivnosti koje pružaju pomoć onim sugrađanima koji se nalaze u nejednakom položaju. Upravo kroz realizaciju ovog projekta bićemo u prilici da sve one predrasude, ukoliko uopšte postoje, otklonimo, i da romska populacija dobije priliku da se zaposli i poboljša kvalitet života”, rekla je načelnica Uprave GO Zemun Katarina Zrilić.

„Veoma sam ponosna na dugogodišnju, više nego uspešnu saradnju između Fondacije SOS Dečija sela Srbija i Gradske opštine Zemun, koja je do sada u najvećoj meri realizovana kroz naš Centar za osnaživanje Roma i podršku porodici. Verujem da ćemo i kroz ovaj projekat, zajedničkim trudom i radom podržati značajan broj porodica i pojedinaca, uključujući decu i doprineti poboljšanju kvaliteta njihovog života“, rekla je Vesna Mraković-Jokanović, Nacionalni direktor Fondacije SOS Dečija sela Srbija.

Tokom 14 meseci trajanja projekta, kroz Centar za osnaživanje Roma i podršku porodici, a u prostorijama GO Zemun, Fondacija SOS Dečija sela Srbija će pružiti podršku u zapošljavanju oko 30 nezaposlenih Roma, raditi na unapređenju roditeljskih kompetencija i obezbeđivanju adekvatne brige o deci za bar 30 romskih porodica u riziku, dok će projektom biti obuhvaćeno i najmanje 100 dece iz ovih porodica.

Fondacija SOS Dečija sela Srbija je članica Međunarodne organizacije SOS Dečija sela, koja postoji gotovo 70 godina i pomaže oko 1.200.000 ljudi u 135 zemalja širom sveta. U Srbiji, organizacija već 14 godina radi na unapređenju kvaliteta života dece i mladih bez roditeljskog staranja, osnaživanju porodica u riziku, ekonomskom osamostaljivanju mladih iz ranjivih grupa, kao i pružanju pomoći u urgentnim situacijama lokalnom stanovništvu i izbeglicama kroz različite vidove podrške.