SOS Dečija sela – sigurno utočište i u nepoznatoj zemlji

Mobilni tim SOS Dečijih sela, koji radi u okviru programa urgentne pomoći izbeglicama “Solidarnost”, svakodnevno na terenu mapira potrebe dece i porodica, i zajedničkim angažmanom pronalazi najbolje načine da im pruži neophodnu pomoć. Prenosimo vam jednu od priča sa terena, koju su nedavno zabeležile naše kolege iz mobilnog tima – Katarina, Marija i Uroš:

Trčeći koraci do automobila sa logom SOS Dečijih sela i rečenica izgovorena na gotovo perfektnom engleskom jeziku prekinula je naš timski dogovor. „Izvinite, jeste li vi iz organizacije SOS Dečija sela?“ pitao nas je ushićen i nasmejan momak. Odgovorili smo mu potvrdno na šta je njegov osmeh postao veći, a radost na licu bila očigledna, što je probudilo radoznalost u svima nama. Pitali smo ga odakle je, i priča je krenula svojim tokom.
Farid je dvadesetogodišnji mladić koji dolazi iz Sirije, iz Damaska, gde je pet meseci živeo u SOS Dečijem selu, u kojem njegov mlađi brat i dalje živi. Prepoznavši iz daljine logo SOS- a dotrčao je do mesta gde smo se zaustavili, kako bi se uverio da je nešto svoje pronašao i u ovoj, za njega potpuno tuđoj zemlji. U Beograd je, zajedno sa prijateljima, stigao dva dana ranije. Smešten je u hostelu i planira da nastavi svoj put ka Nemačkoj. Tamo nema rođake niti prijatelje, ali zna da i tamo postoje SOS Dečija sela sa čijim zaposlenima će stupiti u kontakt. U Damasku je završio drugu godinu Pravnog fakulteta, na kojem planira da diplomira u Nemačkoj.
Ponudili smo mu vodu, sok, keks, higijenski paket i knjige. Zahvalio nam je i rekao da mu ništa od toga nije potrebno, i da mu razgovor sa nama, naša ohrabrenja i pružanje podrške da istraje u svom cilju u ovom trenutku najviše prijaju. Prepoznao nas je kao nešto svoje, kao nekog kome može verovati na njegovom teškom i izazovnom putu ka boljoj budućnosti.
Kasnije, tokom dana, dolazio je do nas po pomoć i informacije za svoje sunarodnike, koje je sa osmehom i izrazom neizmernog poverenja, upućivao na nas. Rastali smo se uz dogovor da ćemo se, ukoliko odmah ne nastavi svoj put, videti i sutradan na istom mestu.