SOS Dečija sela obeležila Međunarodni dan porodice

Prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku, stopa rizika od siromaštva u Srbiji iznosi 25.4%, a među najugroženijima su mnogočlane porodice i samohrani roditelji. Siromaštvo drastično utiče na porast rizika od razvoja disfunkcionalnosti u porodici i neadekvatnih uslova za rast, razvoj i obrazovanje deteta. Povodom Međunarodnog dana porodice, SOS Dečija sela, kao organizacija koja više od 10 godina stvara i pomaže porodice, pozivala je građane i predstavnike javnog, privatnog i civilnog sektora da se uključe u stvaranje podržavajućeg okruženja za razvoj porodice i pružanje podrške najugroženijim porodicama.

SOS dečija sela Srbija obeležila su 15. maj, Međunarodni dan porodice, nizom aktivnosti u Kraljevu, Nišu, Obrenovcu, i Preševu.

Međunarodni dan porodice obeležen je u cilju podsećanja javnosti osnovni zadatak SOS Dečijih sela – podršku najugroženijoj deci i porodicama i našu viziju – da svako dete raste u porodici, okruženo sigurnošću, ljubavlju i šansom da ostvari sve svoje potencijale.

Međunarodni dan porodice u Obrenovcu

                                        Međunarodni dan porodice u Obrenovcu

U Obrenovcu je Međunarodni dan porodice obeležen na Gradskom Trgu, gde su posetioci imali priliku da se upoznaju sa aktivnostima Centra za podršku porodici, dok su najmlađi uživali u muzici i igrama koje su za njih pripremili naši animatori. Glavna atrakcija na štandu bilo je fotografisanje sa porukama koje ukazuju na značaj porodice i važnost porodičnih vrednosti. Fotografije će biti objavljene na Facebook stranici “SOS Dečija sela Srbija”.

U Kraljevu je u SOS Dečijem selu organizovan niz takmičenja edukativnog i zabavnog karaktera u kojima su, kao timovi, učestvovale SOS porodice. Tri pobednička porodična tima osvojila su simbolične nagrade, a nakon takmičarskog dela organizovana je zajednička proslava .
Centar za podršku porodicama „Putokaz“ i mobilni edukativni tim „Superautobus“ predstavili su se na manifestaciji „Dan porodice“ u Čairskom parku u Nišu. Fotografisanje sa porukama koje ukazuju na značaj porodice, izrada ramova za fotografije sa decom i roditeljima, pisanje poruka koje se odnose na to šta je porodica, izrada porodičnog stabla i igre sa decom i roditeljima privukli su veliki broj Nišlija na štand.

Međunarodni dan porodice u Nišu

                                                   Međunarodni dan porodice u Nišu

U Prihvatnom centru za izbeglice u Preševu, u okviru Programa urgentne pomoći „Solidarnost“,održana je kreativna radionica „Dom je tamo gde je porodica“, kroz koju je sa decom izbeglicama sa Bliskog Istoka i njihovima porodicama obeležen ovaj dan.
Međunarodni dan porodice, 15. maj, obeležava se širom sveta od 1993. godine, kada ga je Generalna Skupština Ujedinjenih nacija ustanovila, sa ciljem da ohrabri zemlje članice da prepoznaju potrebu za osnaživanjem porodice kao institucije.

Međunarodni dan porodice u Nišu

                                                        Porodica je za mene…

Jedna od definicija porodice je da “omogućava deci korene i krila”. Porodica je najvažniji oslonac za svako dete i predstavlja najbolji osnov za odrastanje. Dobri odnosi puni poštovanja, kvalitetno vreme u porodičnom okruženju i porodična atmosfera ispunjena ljubavlju i podrškom predstavljaju čvrst temelj na kome će dete izgraditi svoj život. Zbog toga je važno da se danas, ali i svakog drugog dana svi zajedno uključimo u borbu očuvanje porodica i porodičnih vrednosti. Provedite kvalitetno vreme sa decom, igrajte se sa njima. Posetite baku i deku. Poklonite mali znak pažnje najbližima, posvetite pažnju svojim članovima porodice i pokažite im da brinete o njima.