SOS Dečija sela obeležavaju Međunarodni dan porodice

Porodica je srce društva. U porodici dete je zaštićeno i uživa u osećaju pripadnosti. Tu deca uče životne vrednosti, dele obaveze i stvaraju trajne veze. Porodična amosfera daje detetu čvrst temelj na kojem će graditi svoj život.
Zbog toga i ove, kao i svih prethodnih godina, SOS Dečija sela obeležavaju Međunarodni dan porodice, nizom aktivnosti kojima ukazujemo na značaj porodice u društvu i promovišemo porodične vrednosti.

Slavićemo na različitim lokacijama, u okviru programa koje sprovodimo u Obrenovcu, Nišu, Preševu i Kraljevu.

Međunarodni dan porodice

Sa obeležavanja Međunarodnog dana porodice u Nišu, 2015.

U Obrenovcu ćemo Međunarodni dan porodice obeležiti na Gradskom Trgu, gde će posetioci imati priliku da se upoznaju sa aktivnostima Centra za podršku porodici, kao i da se na našem štandu fotografišu sa porukama koje ukazuju na značaj porodice i važnost porodičnih vrednosti. Fotografije će biti objavljene na našoj Facebook stranici. Program počinje u nedelju, u 12 i traje do 15 časova, a najmlađi će moći da uživaju u muzici i igrama koje su za njih pripremili naši animatori. U slučaju kiše, planirane aktivnosti održavaće se u prostorijama Sportsko – kulturnom centru Obrenovac (Kralja Aleksandra prvog br. 63).

Za za Nišlije smo pripremili zanimljiv program u okviru manifestacije “Dan porodice”, koju organizuje udruženje “Super građanin”.

Naš Centar za podršku porodicama „Putokaz“ i mobilni edukativni tim „Superautobus“ predstaviće se na manifestaciji „Dan porodice“ u Čairskom parku u Nišu, 15. maja, od 12 do 15 časova. Zajedničkim predstavljanjem, kroz različite kreativne i rekreativne aktivnosti, kao što su izrada ramova za fotografije sa decom i roditeljima, pisanje poruka koje se odnose na to šta je porodica, izradu porodičnog stabla i igre sa decom i roditeljima, „Putokaz“ i „Superautobus“ će promovisati porodične vrednosti i rad SOS Dečijih sela.

Međunarodni dan porodice

Međunarodni dan porodice 2015., Niš

Međunarodni dan porodice obeležavamo i u okviru Programa urgentne pomoći “Solidarnost”. U nedelju, 15.05.2016. godine u Prihvatnom Centru Preševo, mobilni tim SOS Dečijih sela Srbija organizovaće radionicu „Dom je tamo gde je porodica“, za decu izbeglice i njihove porodice. Ova radionica ima za cilj pomoć u prevazilaženju stresnog perioda u zajedničkom životu i zbližavanje porodice u kreativnom procesu i sastojaće se iz dva dela. U prvom delu će učesnici praviti porodično drvo, sačinjeno od poruka u kojima govore zbog čega je njima porodica važna i koje porodične vrednosti smatraju najbitnijim. Drugi deo radionice posvećen je grupnoj aktivnosti zabavnog karaktera. Podeljene u timove, prisutne porodice će, kroz igru, rešavati različite zadatke. U okviru ove aktivnosti, porodice očekuju i simbolične nagrade.

Prihvatni centar Preševo

Prihvatni centar Preševo, april 2016.

U SOS Dečijem selu u Kraljevu za dan porodice pripremili smo niz zabavnih takmičenja u kojima će učestvovati SOS porodice. Prva tri pobednička porodična tima očekuju nagrade, a nakon takmičarskog dela biće organizovana zajednička proslava.

Međunarodni dan porodice je praznik koji je skupština Ujedinjenih nacija proglasila 1993 godine, da bi istakla važnost porodice u društvu.