SOS Dečija sela na Međunarodnom samitu posvećenom izbegličkoj krizi

Više od 20 miliona izbeglica u svetu moralo je da napusti svoje domove zbog ratnih sukoba u 2015., pokazuju podaci UNHCR . Na svom putu, osim ostalih teškoća, susreću se sa strahom, diskriminacijom i ksenofobijom. Jedan od najvećih izazova sa kojima smo suočeni je kako da tim ljudima obezbedimo pomoć, dostojanstvo i zaštitu njihovih prava.

Generalna skupština Ujedinjenih Nacija u ponedeljak, 19. septembra organizivaće samit posvećen izbegličkoj krizi, u sedištu UN u Njujorku. Tokom samita, biće reči o strategiji za postupanje na internacionalnom nivou, kada je u pitanju izbeglička kriza. Ova strategija biće usvojena od strane država članica UN.

Na samitu će učestvovati i predstavnici Međunarodne organizacije SOS Dečija sela, kao i SOS Dečijih sela Meksiko, što će biti prilika da se predstave primeri dobre prakse iz rada sa izbeglicama, posebno sa decom izbeglicama, kao i načini na koje je ova organizacija, tokom izbegličke krize, delovala širom sveta.

izbeglicka kriza

“Prethodnih nekoliko godina SOS Dečija sela trudila su se da tokom izbegličke krize pomognu najviše što mogu. Pružali smo pomoć ugroženoj deci i porodicama, radili na njihovom ujedinjavanju, pomagali im u prevazilaženju traume, obezbedili sigurna mesta za decu, brinuli o deci i maloletnicima bez pratnje. Međutim, tu se naš posao ne završava. Mi moramo osigurati da države i zajednice obezbede poštovanje prava dece izbeglica, obezbede im zaštitu, brigu, parvo na obrazovanje i sigurnost”, rekao je ovim povodom Sidarta Kaul, predsednik Međunarodne organizacije SOS Dečija sela.
Jedna od ključnih poruka SOS Dečijih sela na Međunarodnom samitu biće neophodnost poštovanja dece i dečijih prava, bez obzira na status njihovih roditelja. Briga o deci i dobrobit dece mora biti prioritet. Naročitu pažnju treba posvetiti najranjivijim grupama, kao što su deca i maloletnici bez pratnje. Delegaciju SOS Dečijih sela predvodiće Ričard Pičler, specijalni predstavnik odeljenja za eksterne komunikacije ove organizacije.

“Vlade moraju obezbediti poštovanje i primenu Konvencije o pravima deteta Treba uložiti dodatne napore da deci izbeglicama obezbedimo zaštitu, integraciju i obrazovanje”, kaže Ričald Pičler, iz Međunarodne organizacije SOS Dečija sela.

Paralelno sa Samitom posvećenim izbeglicama održaće se 71. Redovna skupština UN.

sos decija sela: pomoc deci izbeglicama

SOS Dečija sela Srbija, kao deo Međunarodne organizacije SOS Dečija sela, od avgusta prošle godine sprovode program urgentne pomoći izbeglicama sa Bliskog Istoka “Solidarnost”, sa ciljem pružanja pomoći deci izbeglicama i njihovim porodicama. Pored direktne brige o deci i porodicama, SOS Dečija sela obezbedila su Sigurna mesta za decu, Kutak za majku i dete, porodični kutak, IT kutak, podršku “Super autobusa” i mobilnih timova, koji distribuiraju materijalnu i nematerijalnu pomoć, kao i podršku nadležnim državnim institucijama i lokalnim zajednicama, kroz jačanje njihovih kapaciteta za odgovor na izbegličku krizu.

SOS Dečija sela Srbija koriste sve raspoložive resurse sa ciljem pružanja pomoći ugroženoj deci i porodicama. Svakodnevno se prilagođavamo promenama na terenu. Ukoliko priliv izbeglica postane veći, podići ćemo resurse i kapacitete i nastaviti da pomažemo deci izbeglicama i njihovim porodicama”, kaže Vesna Mraković Jokanović, nacionalna direktorka organizacije SOS Dečija sela Srbija.

“Deci i njihovim porodicama, osim materijalne pomoći, potrebna je podrška, razgovor i nada o boljoj budućnosti. Naši timovi upravo to obezbeđuju. Svaki put kada posetim neki od prihvatnih centara za izbeglice, dočekaju me iskreni dečiji zagrljaji”, kaže Svetlana Radosavljević, menadžerka projekta “Solidarnost”.

SOS Dečija sela Srbija članica su Međunarodne organizacije SOS Dečijih sela, osnovane 1949. godine, koja danas u 134 zemlje pomaže 1 200 000 ljudi. Organizacija je u Srbiji prisutna od 2004. godine, kroz brigu o deci bez roditeljskog staranja u SOS Dečijem selu Kraljevo, Centar za podršku porodici u Nišu, Programe podrške hraniteljskim porodicama, Program za podršku zapošljavanju mladih u Beogradu i programe hitne pomoći posle zemljotresa u Kraljevu, poplava u Obrenovcu i Lazarevcu i pomoći izbeglicama u tranzitu kroz Srbiju.