Program urgentne pomoći “Solidarnost”

SOS Dečija Sela Srbija pokrenula su u avgustu 2015. Program urgentne pomoći ,,Solidarnost”, u cilju pružanja neophodne materijalne i psihosocijalne pomoći najugroženijoj deci i porodicama izbeglim iz ratom zahvaćenih zemalja Afrike i Azije, u tranzitu kroz Srbiju.

U saradnji sa beogradskom opštinom Savski venac, NVO ADRA Srbija, Klik Aktiv, 484 i Save the Children, u Info-centru u neposrednoj blizini parkova pored autobuske i železničke stanice u Beogradu, u septembru 2015. otvoreno je Sigurno mesto za decu u kojem su mališani imali mogućnost da se, u bezbednom, toplom i čistom okruženju vrate bar na par sati u svet detinjstva, igre i da budu zaštićeni od nedaća koje nosi njihov teški put u bolju buducnost.

Dva edukatora radila su sa decom, kroz igru, neverbalnu komunikaciju, muziku, likovne i druge aktivnosti, a roditelji su usmeravani na pomoć i podršku koju pruža Kutak za majke i bebe, u kome su imali mogućnost da se odmore, opuste,  nahrane, presvuku svoju decu, dobiju medicinski savet i druge vrste pomoći. Dok su roditelji koristili usluge info-centra: internet, dobijanje informacija na svojim jezicima o pravnoj, zdravstvenoj i drugim vidovima pomoći, deca su zbrinuta i okružena igračkama, pažnjom i mogućnošću da se druže.

Jedna u nizu priča, koja nas ne ostavlja ravnodušnim:

“- Bežimo iz Sirije, od rata. Tamo je mnogo ubijanja svakodnevno. Ni jedno naselje, ni jedan grad, ni jedno selo više ne postoje. Ostavili smo sve tamo, kuću, auto…. Iz Turske smo došli u Grčku malim čamcem, srećom odrasli smo uz more pa ga se ne bojimo. Svi smo dobri plivači. Kroz Makedoniju smo prošli vozom stojeći, sa decom u naručju. Ovo je peti dan da ne spavamo, ne jedemo. Već dugo se nismo tuširali. Želimo da stignemo do Holandije…” Jedno od dece guguče na arapskom dok ga umorni otac ljulja.

– Da li vam je porodica na okupu?
– Žena i deca su tu uz mene. Od brata i majke nemam vesti već šest meseci.”

DSC_0039 (3)

SOS Dečija sela obezbeđivala su  pakete hrane za bebe i decu, pelene i higijenske pakete za bebe, decu i žene, kao i ćebad, kabanice i topliju odeću i obuću.

Osim u Beogradu, SOS Dečija Sela obezbedila su Sigurna mesta za decu i Kutak za majku i dete u Adaševcima i Šidu, kao i “Porodični kutak” u Prihvatnom centru u Preševu, kao i podršku mobilnih timova i “Super autobusa” kroz rad na terenu. IT podrška obezbeđena je kroz usluge u vidu pristupa internetu  i punjenju mobilnih telefona u Beogradu, Šidu i Adaševcima i pristup računarima, štampačima i internetu u Prihvatnom centru Preševo.

Trenutno smo aktivni u Prihvatnom centru Preševo, dok naši mobilni timovi sever – zapad i jug – istok svakodnevno rade na terenu, na svim lokacijama gde trenutno ima izbeglica.

Deca su samo deca!
Našim naporima da ugroženoj deci migrantima pomognemo možete se pridružiti i Vi, šaljući praznu sms poruku na naš humanitarni broj 6323.
Cena poruke je 100dinara i važi za sve operatere.