Solidarnost – Pomoć porodicama ugroženim poplavama u Kraljevu

18. mart 2016., Kraljevo.
Naselje Grdica, sela Adrani, Sirča i slika koja nas je vratila u vreme velike, stogodišnje poplave iz maja 2014. godine Kuće tek sanirane od prethodnih poplava, opet potopljene. Iako nivo vode nije dostigao onaj iz 2014. to nije bila velika uteha za 70 porodica evakuisanih usred noći. Voda se povukla ali posledice su ostale. Uništen nameštaj, podovi, blato, bol i tuga na licima odraslih i dece. I baš kao i pre dve godine, pomogli smo koliko možemo. SOS Dečija sela Srbija, u saradnji sa Centrom za socijalni rad Kraljevo organizovala su podelu paketa hrane, higijene, igračaka i ćebadi najugroženijim porodicama.

DSCN1400a

 

DSCN1368a

Mališani su se najviše obradovali igračkama, bojankama i bojicama, a mi smo bili srećni jer smo im opet izmamili osmeh i dali priliku da obnove mali svet dečije mašte.

DSCN1385a

Gradjani Kraljeva su puno puta, na različite načine, pomagali rad SOS Dečijeg sela Kraljevo. Kao deo zajednice odgovorni smo da pomognemo onoliko koliko možemo i da deci i njihovim porodicama, pokažemo da mislimo na njih.
Kroz Program hitne pomoći najugroženijm porodicama posle poplava 2014 godine u Srbiji, kroz Sigurna mesta za decu, Centre za podršku porodici, Super autobus i materijalnu pomoć u hrani, higijeni, nameštaju, kućanskim aparatima, materijalu za obnovu kuća, pomogli smo oko 4.000 dece, mladi i odraslih u Kraljevu, Trstniku, Lazarevcu, Obrenovcu, Negotinu, Kladovu i jos 10-tak mesta pogodjenih poplavama i klizistima. Pomogli smo i dve osnovne škole: u Grabovcu, Trstenik i Bolejtinu, Gornji Milanovac. Program ,,Siguran svet za decu” započet je u maju 2014 godine i još je aktivan kroz rad Centra za podršku porodici ,,Putokaz” u Obrenovcu.