Snažne majke – snažne porodice

U okviru programa „Hitne pomoći u poplavama“ , sada već više od godinu dana, SOS centri za jačanje porodica u Lazarevcu i Obrenovcu kroz psihosocijalnu, edukativnu, zdravstvenu, materijalnu i savetodavnu podršku svakodnevno rade na osnaživanju porodica i dece pogođenih prošlogodišnjim poplavama.
U toku jula meseca tim Centra za jačanje porodice iz Obrenovca potpomognut timom iz Sigurnog mesta za decu u Obrenovcu 15. I 23. jula organizovao je radionice pravljenja nakita. U okviru ekonomskog osnaživanja porodice majke su upoznate sa osnovnim tehnikama izrade nakita i mogućnostima primene stečenih znanja na unapređenje životnih uslova porodice kroz ostvarivanje dodatne zarade. Polaznice ovih radionica su samohrane majke koje žive u različitim uslovima, a koje je spojila želja da prevaziđu gubitak nastao poplavama i da urade nešto konkretno za boljitak svojih porodica.
Pored stečenog znanja u izradi nakita majke su imale priliku da se međusobno upoznaju, steknu prijateljstva i podele iskustva kako se različiti ljudi nose sa istim životnim izazovima.
U cilju motivisanja drugoj radionici su pored majki prisustvovala i deca kojima je prikazano kako mogu kreativno i korisno da iskoriste svoje vreme u toku vrelih letnjih dana.

banja vrujci
Zbog redovnog pohađanje radionica za usavršavanje roditeljskih veština 17.07. Centar za podršku porodici u Lazarevcu nagradio je četiri mame i dva trinaestogodišnjaka odlaskom na jednodnevni izlet u banju Vrujci.
Od svakodnevnih obaveza majke su se odmorile posetom crkvi Apostola Jovana Bogoslova i šetnjom po parku. Sledio je piknik na kome su se mame opustile i pričale o utiscima rada sa saradnicima u programu, rezultatima i pomacima. Sa dečacima su posle piknika saradnice igrale tenis i igru „između dve vatre“.
Na kraju dana mame koje godinama nisu napustile Velike Crljene izrazile su svoje zadovoljstvo, ali u isto vreme i žaljenje što se izlet završava. Čist vazduh, banjska voda i promena sredine makar na dan im je jako prijala.