Šezdesetoro dece iz šest SOS Dečijih sela u poseti Pragu

Udruženje građana „Lastavica“, iz Češke, pored mnogobrojnih aktivnosti, već sedam godina, deci, koja borave u SOS Dečijim selima, u zemljama bivše SFRJ ulepšava odrastanje tako što im pruža mogućnnost da provedu sedam dana u Pragu.
Predstavnici ovog udruženja, koji i sami vode poreklo iz zemalja bivše Jugoslavije, do 2015 godine ugostili su svu decu i SOS mame iz SOS Dečijih sela sa ovih prostora. Ove godine, iz “Lastavice” je potekla inicijativa da deca iz svih šest SOS Dečijih sela zajedno krenu na put, te je od 17. do 25. juna šezdesetoro dece i 12 odraslih boravilo u Pragu.

Fotoprag
Šestodnevni boravak u glavnom gradu Češke bio je u potpunosti ispunjen – druženjem, zabavom, učenjem i upoznavanjem sa istorijom, kulturom, arhitekturom i duhom Praga. Deca su posetila praški ZOO Vrt – jedan od najvećih u Evropi i uživala u Akva parku. Imali su priliku i da uživaju u panoramskom doživljaju prilikom vožnje Bobom, a neki od njih su prvi put išli na kuglanje. Budućim naučnicima je svakako najzanimljivija bilo da izvode eksperimente u Centru za istraživanja, a svi su podjednako uživali u predstavi pantomime u pozorištu “Metro”, naročito zbog toga što su na kraju predstave i sami mogli da isprobaju neke od trikova. Ništa manje uzbudljiva nije bila ni poseta planetarijumu, ali ni svakodnevno razgledanje grada i upoznavanje sa njegovim znamenitostima.
Zahvalni smo prijateljima iz udruženja „Lastavica“ što deci iz SOS Dečijih sela omogućavaju da uživaju u trenucima srećnog detinjstva i na taj način doprinose ostvarenju naše vizije – da svako dete raste u domu punom ljubavi.