RAZMISLITE O STVARIMA KOJE VOLITE KOD SVOG DETETA

Mi koji radimo sa porodicama često čujemo odrasle koji brinu o deci (roditelji, hranitelji, staratelji…) kako im je teško da se nose sa njihovim ponašanjem, kako ih to “dovodi do ludila”… To je potpuno u redu. Da, dobro ste čuli – u redu je da imate osećaj da vas to malo čudo “izuva iz cipela”, u redu je da ponekad ne možete više. Budite svesni da je to baš tako zato što ga volite naviše na svetu, zato što sebe najviše investirate u njegovo odgajanje i brinete da li će postati dobar čovek.

Činjenica je da neko ili nešto teško može toliko da vas iznervira kao sopstveno dete. Zbog jake veze koja postoji među vama kontinuirano se javlja akcija i reakcija. “Posao” deteta jeste da istražuje svet oko sebe, da testira granice, da proverava šta će se desiti i kako ćete reagovati ako uradi ovo ili ono. Sve to može biti okidač za vašu negativnu reakciju. Kada se to dogodi dete počinje još lošije da se ponaša, vas to frustrira i eto začaranog kruga.

Zato je važno da pokušate da se usredsredite na ono što volite kod svog deteta, na ono u čemu je dobro (veštine, osobine…), da mu ukažete na to, pohvalite ga, stavite mu do znanja da to primećujete i volite. Videćete kako će dete vremenom početi sve više da radi upravo to zbog čega ga volite, i to naravno zbog vas!

Ne zaboravite – dete sebe doživljava onakvim kakvim ga vi vidite!  🙂