Proslavili smo osmi rođendan!

rodjendan_sela-05

“Zamislite da su misli kao kapi vode. Ako stalno ponavljate iste misli, stvarate ogromnu količinu vode… Ako su vam misli pozitivne, možete plivati u okeanu života.
Dečije selo hrabro pliva u okeanu života, boreći se sa svim nedaćama dignute glave, sledeći svoj cilj koji je zacrtan još pre osam godina, a to je da svako dete ima pravo na izvesniju budućnost.”
Ovim rečima deca su najavila početak programa kojim je proslavljen 8. rođendan SOS Dečijeg sela Kraljevo.

rodjendan_sela3-05

“U proteklih 8,5 godina brinuli smo o 104 dece iz cele Srbije. 7 mladih se osamostalilo, 9 dece se vratilo da živi sa srodnicima a 2 je premešteno u druge oblike brige. Prethodne godine imali smo 94 žitelja Sela. Trenutno, u 13 SOS hraniteljskih porodica živi 65 mališana. U Zajednici mladih, za osamostaljivanje se priprema 15 sednjoškolaca, kroz školovanje i učenje životnih i drugih veština. U septembru je, na različite fakultete u Beogradu, Čačku i Vrnjačkoj Banji, upisano 5 novih studenata, a naša prva studentkinja je upisala treću godinu na FILUM-u u Kragujevcu. Dvoje mladih se osamostalilo, trudimo se da pomognemo da nađu stalni posao, dobili smo trećeg SOS unuka…” rekla je direktorka SOS Dečijeg sela Kraljevo, gospođa Vesna Mraković-Jokanović.

rodjendan_sela2-05

Govoreći o  saradnji sa Delta Fondacijom kroz program “Fond za budućnost”, saradnji sa Centrom za porodični smeštaj i usvojenje Ćuprija i Udruženjem hranitelja “Iskrica”, uz podršku Erste Banke, istakla je značaj podrške kompanija i organizacija trenutnim projektima, kao i onima koje smo planirali za narednu godinu, a kroz koje bi smo podržali još veći broj hraniteljskih porodica, pomogli ugroženim porodicama u razvoju kapaciteta i otpočeli program podrške zapošljavanju i samozapošljavanju mladih ljudi.

Uz zahvalnost svima koji su pomogli naš rad prethodnih godina, za izuzetnu dugogodišnju saradnju gospodja Jokanović  je uručila zahvalnicu Gordani Mićić, predstavnici Centra za socijalni rad Lazarevac.

SOS mama/hranitelj je posebno zanimanje. Zvanje profesionalne SOS mame stiče se nakon dve godine života i rada sa decom, deljenja svakodnevnih radosti i tuga. Dve SOS mame, Biljana Momčilović i Anđelka Đorđević, stekle su to zvanje ove godine, te im je ovom prilikom uručen sertifikat: “Tajnu roditeljstva otkrio je onaj ko je uspeo da pomiri dve osnovne suprotnosti – podsticati i obuzdavati slobodu deteta.”

rodjendan_sela4-05

Naša deca su imala posebnu poruku za kraj ovog divnog druženja:

“Čovek je sklon nabrajanju svojih nevolja, ali nikada ne nabraja svoje radosti. Kada bi ih nabrajao onako kako to one zaslužuju, uvideo bi da svako ima dovoljno sreće u životu.
Srećan je ko svoju sreću deli sa drugima.
Srećan je ko upozna nekog čoveka za kojeg može reći: „Srećan sam što postojiš!“
Srećan je ko može verovati da nikad u životu nije kasno iznova započeti….”