Program podrške mladima – put ka samostalnom životu

Gostujući u emisiji “Novi dan” televizije N1, Tanja Marović, savetnica za razvoj programa Fondacije SOS Dečija sela Srbija, bila je u prilici da istakne prednosti brige o mladima koju SOS Dečija sela Srbija pružaju, u odnosu na brigu koju mladi dobijaju u domovima za nezbrinutu decu i klasičnim hraniteljskim porodicama.
U Srbiji ima 7.500 mališana bez roditeljskog staranja. Najbolje rešenje za njihov smeštaj je, po mišljenju stručnjaka, boravak u porodici kod rođaka ili hranitelja, bolje nego odrastanje u domu za nezbrinutu decu.
Najbolje je usvojenje, ali kada to nije moguće – hraniteljska porodica se pokazala kao dobar model.
Gosti emisije su bili i Milica Lukić-Momirović, direktorka Centra za porodični smeštaj dece “Rada Mladenović Đulić Crna” u Miloševcu kod Velike Plane, mestu poznatom po hraniteljskim porodicama, i hraniteljka Suzana Pašić iz Miloševca, koja trenutno brine o dve devojčice.

Tanja Marović je, pored ostalog, objasnila da naša Organizacija, u saradnji sa Centrom za socijalni rad, vrši pripremu budućih hranitelja. “Priprema je obavezna, u Centru za socijalni rad obuka je 33 sata, u okviru SOS Dečijih sela Srbija postoji duža obuka, i praćenje dece, zajedno sa Centrom. SOS hraniteljske porodice mogu da prime više sestara i braće i po tome su specifične”.
Kao posebnu prednost naše brige Tanja je navela da Fondacija SOS Dečija sela Srbija ima program podrške mladima posle izlaska iz hraniteljske porodice. Mlada osoba se podržava do trenutka totalnog osamostaljenja, i preuzimanja brige za sopstveni život, a postoje osobe koje im pomažu, savetuju ih i rade sa mladima u procesu osamostaljivanja.

Ceo prilog pogledajte na linku ispod:

Capture2