Program osnaživanja hraniteljskih porodica u Zaječaru

hranitelji_zajecar-11

U okviru projekta “Osnaživanje hranitelja i podrška deci na porodičnom smeštaju” a u saradnji sa  Udruženjem hranitelja ,,Iskrica“ Zaječar i CPSU Ćuprija-RJ Zaječar, u SOS Dečijem selu Kraljevo organizovana je dodatna obuka za hranitelje iz ovog grada. Cilj edukacije je unapredjenje kompetencija za hraniteljstvo i kvaliteta podrške koja se pruža deci na porodičnom smeštaju.

hranitelji_zajecar2-11

Tokom dvodnevne posete, 20 hranitelja koji brinu o isto toliko dece,  bili su gosti našeg Sela i učestvovali u prvom delu teorijske i praktične obuke na temu:,,Ponašanje odraslih kojim se podstiče samopoštovanje kod dece” .

Boravak u SOS porodicama omogućio je razmenu iskustava i dobre prakse sa SOS mamama a organizovana je i poseta manastiru Žiča i Mataruškoj Banji, kao prilika za relaksaciju i prevenciju stresa i sindroma izgaranja.

hranitelji_zajecar3-11

Saradnja, koja se pokazala kao veoma dobra i obostrano korisna, biće nastavljena drugim delom obuke u septembru. Stručnjaci SOS Dečijeg sela (psiholog, pedagog, socijalni radnik i logoped) će održati predavanja na različite teme, a za decu će biti organizovane jednodnevne sportske i zabavne aktivnosti i obezbedjeni  paketići sa slatkišima.