PROFESIJA ZA LJUDE ZLATNOG SRCA

Fondacija SOS Dečija sela Srbija u potrazi je za novim SOS predstavnicima na terenu. U želji da bliže predstavimo ovaj poziv razgovarali smo sa Marijom Jovanović, motivaciono-komunikacionim trenerom na IF4C projektu. Marija je karijeru u SOS timu započela pre skoro dve godine upravo kao SOS predstavnik na terenu. Tokom svog rada, kroz komunikaciju sa građanima, prezentovala je i širila misiju i viziju Fondacije, doprinoseći da klub „Zlatno srce“ dobije nove članove. Zahvaljujući tome dece i mladi bez roditeljskog staranja, kao i porodice u riziku dobile su priliku za kvalitetnije i srećnije živote.

KO MOŽE DA BUDE SOS PREDSTAVNIK NA TERENU?

Želja da se nekome pomogne ili učini nešto dobro nije ni u kakvoj vezi sa godinama, obrazovanjem, pa čak ni materijalnim statusom. Veliki broj naših donatora, članova kluba „Zlatno srce“ tek su postali punoletni i pružaju nam podršku u meri koja je njima prihvatljiva. Među donatorima ima i starijih sugrađana, koji se odlučuju da nas podrže u skladu sa svojim mogućnostima.

Donatori lakše ostvaruju kontakt i započinju komunikaciju sa nekim ko im je po godinama blizak. To se svakodnevno pokazuje u praksi. Zato u timu imamo mlade koji još uvek studiraju, ali i kolege koje imaju više od 50 godina. Svi oni podjednako uspešno rade svoj posao i doprinose da se misija i vizija Fondacije još dalje čuje.

Godine nisu presudene da bi neko postao SOS predstavnik na terenu, baš kao ni školska sprema. U naš tim dobrodošli su svi punoletni građani, sa završenom srednjom školom bilo kog obrazovnog profila. Da bi neko postao SOS predstavnik na terenu, pored ova dva „uslova“ neophodni su komunikativnost, motivacija, snažna volja, timski duh i spremnost za rad na terenu.

KAKO IZGLEDA RADNI DAN SOS PREDSTAVNIKA NA TERENU?

SOS predstavnici na terenu raspoređeni su na različitim lokacijama širom Beograda. To su tržni centri, javne površine, hipermarketi. Na sebi imaju uniformu i legitimaciju na osnovu kojih se jasno vidi iz koje organizacije dolaze. Iste fotografije i informacije nalaze se i na našem web sajtu što nas čini krajne transparentnim prema potencijalnim i aktivnim donatorima.

Tokom pet dana u nedelji, što uključuje i vikend, naši SOS predstavnici na terenu ostvaruju komunikaciju sa građanima razgovarajući o aktivnostima i programima koje sprovdimo, kao i načinima na koje mogu da nas podrže. Ti razgovori su gotovo uvek prijatni i kroz njih građani mogu dobiti mnogo novih informacija na osnovu kojih samostalno odlučuju da li će, kako i u kojoj meri podržati naš rad. Mi ni na koji način ne vršimo pritisak na njih, naprotiv. Kroz spontane razgovore damo sve informacije i predočimo mogućnosti podrške, ali i efekte koje ta podrška ima na život dece i mladih u našoj brizi. Ukoliko se odluče da svojim redovnim mesečnim donacijama podrže naš rad, odnosno postanu članovi kluba „Zlatno srce“ na licu mesta mogu popuniti pristupne formulare i dati saglasnosti za donaciju.

Neretko se dešava da donatori u prvom trenutku nisu zainteresovani da podrže rad Fondacije SOS Dečija sela Srbija, ali se nakon nekoliko sati, pa i dana, vrate sa željom da to ipak postanu. Tada znamo da smo informaciju o našem radu i misiji preneli na dobar način i uspeli da ih motivišemo. To je lepota našeg posla. Mi ništa ne prodajemo, ne nudimo nikakav proizvod, ali emocija koju podelimo sa građanima na licu mesta kod velike većine probudi želju da nas podrži. Na kraju svakog radnog dana sa velikom ličnom satisfakcijom ležemo, i duboko smo ubeđeni da to isto osećaju svi oni koji se priključe klubu „Zlatno srce“.

Realno govoreći, svi smo se mi za ovaj posao prijavili prvenstveno da bismo sebi obezbedili redovna primanja. Ono što je malo ko od nas na samom početku rada znao je da će to postati naš sekundarni motiv za rad. Svest da svakoga dana na posao idemo kako bismo ulepšali nečiji život, kao i činjenica da u tome uspevamo, postali su ključni faktori. Mi zaista u našem radu živimo izreku da se sreća deljenjem umnožava.

 

SOS PREDSTAVNIKE NA TERENU PAŽLJIVO BIRAMO I ONI PROLAZE VEOMA DETALJNE OBUKE.

KAKO IZGLEDA PRIPREMA NOVOG KOLEGE?

Svi novi SOS predstavnici na terenu prolaze obuke koje podrazumevaju nekoliko faza. Na samom početku upoznajemo ih sa organizacijom, istorijatom, misijom, vizijom, aktuelnim programima, kao i načinima na koje građani mogu postati članovi kluba „Zlatno srce.

Zatim se fokusiramo na komunikaciju i prezentacione veštine, što je veoma važno i vrlo detaljno se obrađuje, kako bi se očuvao dobar imidž koji Fondacija ima u javnosti.

Poseban segment je upoznavanje sa dokumentacijom i procedurama njenog ispunjavanja. Potrudili smo se da kompletna dokumentacija bude jasna i nezahtevna, kako za kolege, tako i za donatore. Svesni smo da je podrška koju dobijamo na bazi dobre volje i želje građana, i postarali smo se da ceo proces bude što je moguće lakši i brži, maksimalno transparentan i što je najvažnije u skladu sa zakonom.

U drugoj fazi obuke novi SOS predstavnici prelaze na teren i priključuju se kolegama. Dobijaju mentore sa kojima rade, a koji se trude da im prenesu svoje iskustvo i znanje. Mentori se smenjuju kako bi nove kolege dobile priliku da ovaj posao dožive iz nekoliko različitih uglova i tako pronađu svoj jedinstveni pristup.

Neretko se desi da nove kolege donesu nešto svoje i osobeno, doprineseći tako unapređenju rada celog tima. Obuka se može posmatrati kao temelj, a rad sa kolegama na terenu doprinosi da se on nadograđuje i dopunjava, kreirajući DOM PUN LJUBAVI ZA SVAKO DETE.

Svi SOS predstavnici na terenu dobijaju kontinuiranu podršku od tim lidera i trenera. To podrazumeva prepoznavanje snaga i potreba svakog pojedinca i rad na njima. Kroz grupne i individualne treninge unapređujemo kapacitete SOS predstavnika na terenu, posebno obraćajući pažnju na njihovu ličnu satisfakciju i zadovoljstvo poslom.

Ovo je dobar, i u praksi potvrđen put ka građenju snažnog tima maksimalno posvećenog misiji i viziji Fondacije.

RAZJASNILI SMO DA SOS PREDSTAVNICI NA TERENU NISU ISKLJUČIVO STUDENTI I DA OVO NIJE HONORARNI POSAO KOJI SE OBAVLJA U SLOBODNO VREME. HAJDE DA JOŠ MALO KONKRETIZUJEMO.

SOS predstavnici na terenu zaposleni su u Fondaciji SOS Dečija sela Srbija. Shodno tome imaju redovna mesečna primanja, zdravstveno i socijalno osiguranje, naknadu za troškove prevoza.

Radna nedelja traje im pet dana, a radni dan do šest sati. Posao se obavlja na otvorenim i zatvorenim lokacijama širom Beograda.

SOS predstavnici na terenu neretko kažu da se osećaju veoma motivisano i da su suštinski posvećeni misiji da nekome promene život. Ta svest doprinosi da sa građanima Beograda lako stupaju u komunikaciju što za krajnji cilj ima da se broj onih koji učestvuju u kreiranju te promene – uvećava. Kada na dnevnom nivou broj članova kluba „Zlatno srce“ raste mi svi zajedno doprinosimo poboljšanju kvaliteta života dece, mladih i porodica kojima je podrška veoma važna. Malo koji posao daje takav vid lične satisfakcije.

Zbog svega navedenog slobodno mogu da kažem da je ovo  zaista posebna profesija.

 

Naš tim SOS predstavnika na terenu trenutno broji više od 20 članova.

Ukoliko želite da im se priključite pozivamo vas da pošaljete svoju radnu biografiju na mail adresu: karijera@sos-decijasela.rs.