“PRIJATELJI/CE BEZ GRANICA”

Jednu od posledica rata u bivšoj Jugoslaviji čine generacije mladih, rođenih krajem osamdesetih i početkom devedesetih, koji nikada nisu imali prilike da posete zemlje regiona ili da se sretnu sa svojim vršnjacima „sa druge strane“.
Projekat „Prijatelji/ce bez granica“ prepoznat je od strane SHL-a iz Nemačke kao jedan od načina uspostavljanja veza izmedju mladih ljudi regiona, razmena mišljenja i ideja i prevladavanje predrasuda prema „drugom“.
Pomirenje i uvažavanje međusobnih različitosti ali i sličnosti u kulturno-istorijskom smislu bili su jedan od glavnih motiva SHL-a za finansiranje ovog projekta čiji su glavni nosioci SOS Dječija sela BiH i Fondacija SOS Dečija sela Srbija.

U prvoj fazi projekta šestoro studenata, direktorka SOS Dečijeg sela Kraljevo gospođa Borka Lukić i edukator Milenko Nešović, posetili su BiH u periodu od 18. Do 22. Februara.

sl 6
Pri odlasku mladi su imali priliku da u Višegradu vide most na Drini o kome je u svom romanu „Na Drini ćuprija“ pisao naš poznati nobelovac Ivo Andrić. Simbolika ovog mosta ne nalazi se samo u tome što spaja dve obale Drine koja delom svog toka čini prirodnu granicu između dve Republike, već i u tome što je o njemu pisao velikan koji je podjednako voleo i Bosnu i Hercegovinu i Srbiju. Rođen u Travniku, po nacionalnosti srbin, odrastao i školovao se u BiH, a kraj života dočekao u Beogradu i sahranjen u Aleji zaslužnih građana u Beogradu.sl 7

Prvog dana boravka u Sarajevu mladi su prisustvovali radionici organizovanoj za šestoro studenata iz Srbije i šestoro studenata iz BiH, međusobno su izmnili iskustva a kroz druženje su rođene neke nove ideje o budućem druženju i saradnji. Na ovoj radionici naši mladi su imali prilike da čuju puno i o istoriji BiH na konferenciji koja je održana u sklopu nje.
Sledećeg dana svi zajedno su proveli dan na Jahorini, uživajući bezbrižno u zimskim aktivnostima na snegu. Posete Mostaru trećeg dana boravka, i vrelu Bune pokraj Sarajeva četvrtog dana, takođe su na njih ostavili duboke i neizbrisive utiske.

sl 5
U večernjim satima mladi su, zajedno sa svojim vršnjacima iz BiH i u pratnji edukatora, šetali Sarajevom, slavnom Baš Čaršijom, i imali priliku da isprobaju čuvene tradicionalne bosanske specijalitete.

sl 1

Na povratku mladi nisu krili zadovoljstvo. Ostvarili su divne kontakte jedni sa drugima, a njihovo druženje će se nastaviti posetom mladih iz BiH od 22. do 25. aprila SOS Dečijem selu Kraljevo, kroz ostvarenje drugog dela projekta. Nadamo se da će se ovo druženje nastaviti i dalje, proširiti krugovi mladih, na obostrano zadovoljstvo obe strane, i mladih iz BiH i mladih iz Srbije.