„Prijatelji/ce bez granica“ u Kraljevu!

Nakon uspešne prve faze projekta “Prijatelji/ce bez granica” u kojoj su šestoro studenata, direktorka SOS Dečijeg sela Kraljevo gospođa Borka Lukić i edukator Milenko Nešović, posetili BiH, druženje je nastavljeno u Kraljevu posetom mladih iz Sarajeva u periodu od 22. do 26.04.2015.

DSCN8495

Nakon što su se smestili u Dečije selo u Kraljevu, gosti iz Sarajeva su zajedno sa mladima iz Kraljeva otišli u obilazak grada, a narednog dana je u Narodnom muzeju u Kraljevu održano predavanje o Kulturno istorijskom nasleđu Srbije. Predavanje je održao istoričar Vojkan Trifunović, na kome su pored mladih iz Sarajeva i Kraljeva učestvovali i učenici prvog razreda kraljevačke Gimnazije.

DSCN8503

 

Po završetku prezentacije mladi su obišli Spomen park u Kraljevu

DSCN8599

i u popodnevnim časovima posetili su manastir Žiču i Vrnjačku Banju.

DSCN8543

Mnogo ljubavi je bilo na “mostu ljubavi” tog popodneva, ljubavi koja uliva nadu i gradi porušene mostove iznova.

DSCN8618

24. 04. organizovana je poseta Spomen kompleksu „Šumarice“ u Kragujevcu, Smederevskoj tvrđavi i arheološkom nalazištu Viminacijum kod Kostolca, a zajednička kreativna radionica je realizovana u prostorijama Centra za podršku porodici „Putokaz“ u Nišu 25.04.2015. godine. Tog dana mladi su obišli i nišku tvrđavu, kao i kulturno – istorijske spomenike.

DSCN8659
Slika koju su svi zajedno naslikali najbolji je primer da za uzajamno poštovanje tradicija i kultura ima mesta u srcima mladih.

DSCN8516

O uspešnosti projekta „Prijatelji/ce bez granica“ prepoznatog od strane SHL-a iz Nemačke kao jedan od načina uspostavljanja veza izmedju mladih ljudi regiona, razmene mišljenja i ideja i prevladavanje predrasuda prema „drugom“ najbolje govore osmesi, razmenjene adrese i kontakti i obećanja da se druženje neće na ovome zaustaviti.