Prihvatni centar u Preševu dobio novo dvorište zahvaljujući zajedničkom trudu izbeglica i naših zaposlenih

“Uz dobru volju i jos bolje ljude, mogu da nastanu velike stvari”, poruka tima SOS Dečijih sela Srbija, koji u Prihvatnom centru Preševo, u okviru programa “Solidarnost”, radi na pružanju pomoći i podrške izbeglica koje u ovom centru borave. Naše kolege su u prethodnom periodu, zajedno sa izbeglicama, organizovale sređivanje dvorišta. U akciju se uključio i veliki broj volonterki i volontera, različitih uzrasta, koji su ceo mesec pomagali u izvođenju radova i učinili da se nesređeno i zaraslo dvorište pretvori u pravi park, za druženje, uživanje i različite aktivnosti.

IMG-20170922-WA0019

Svakog dana desetine izbeglica je, sa velikim entuzijazmom, pomagalo našem timu u raščišćavanju trave, drveća i ograde. Uz zajednički trud i obezbeđen materijal, zapušten prostor pretvarao se u nešto zaista lepo. Pokazalo se da rad može da spoji i poveže ljude, bez obzira na zemlju porekla, religiju, ili druge razlike, što je još jedan od dokaza da je lepota zapravo u različitosti i da naše razlike nisu i ne treba da budu prepreke i barijere, već ono što nas povezuje. Nakon napornog rada i puno šale i smeha, rezultat je bio zadivljujuć – prostrano igralište za decu i mlade, drvored prošaran različitim vrstama biljaka, cveće i drvene klupice.

IMG-20170922-WA0012

“Ceo proces uređivanja dvorišta u Preševu je bio veoma inspirativna aktivnost. Izbeglice  su bile jako ponosne zbog toga što su mogle da daju svoj doprinos i, na taj način, zahvale timu SOS Dečijih sela na podršci i pomoći u proteklom periodu, a naš tim je bio presrećan što je kvalitetno ispunio vreme ljudima, učinio da zaborave na svakodneve nedaće i uživaju u radu i njegovim rezultatima, stvarajući nešto sopstvenim trudom i zalaganjem”, kaže Jelena Vićentijević, edukatorka SOS Dečijih sela u Prihvatnom centru Preševo.

IMG-20170922-WA0026
Kutak u Preševu je sada bogatiji za još jedan prostor u kome deca, mladi i odrasli mogu da uživaju u sportskim i kreativnim aktivnostima, ali i da sami uređuju baštu, prave predmete od drveta, sade cveće i uživaju u sunčanim jesenjim danima. U novom dvorištu će, pored toga biti organizovane različite edukativne, kreativne, zabavne i rekreativne aktivnosti,  koje SOS Dečija sela Srbija svakodnevno sprovode sa ciljem pomoći izbeglicama.