Priče sa terena: Ponovni susret

Svakodnevni rad sa decom neiscrpan je izvor pozitivnih i dobrih priča koje inspirišu. Ovoga puta vam prenosimo još jednu priču sa terena, koju je zabeležila Marija Zdravković, edukatorka našeg „Super autobus“ tima, prilikom aktivnosti u prihvatnom centru Preševo.
Stižemo u Preševo. Odmah po ulasku u Prihvatni centar, krećemo u uobičajni obilazak kampa. Približavamo se „Porodičnom kutku“, odakle do nas dopire dečija galama. I

spred kutka sede dvojica dečaka. Njihova pažnja je zaokupljena nekom društvenom igrom, tako da nas maltene nisu ni primetili. Otvaramo vrata „Porodičnog kutka“ i istog trenutka primećujemo poznata lica. Mališani sa kojima smo imale priliku da se upoznamo tokom posete prihvatnom centru „Tabanovci“ u Makedoniji, sada su stigli i do Preševa. Zapravo, samo nekolicina njih. Čim su nas ugledala, deca su nam odmah poletela u zagrljaj sa ogromnim osmehom na licu. Delovalo je kao da se osećaju sigurnije pored nas. Dečak iz Sirije, po imenu Husein, se veoma obradovao edukatorkama i istog trenutka od njih zatražio da izađu napolje, kako bi se igrali padobranom. Husein je objasnio edukatorkama da je samo 11-oro dece iz Makedonije nastavilo put dalje. „Puštaju samo Sirijce“, kaže, sa ozbiljnošću naučenom od odraslih ljudi. Ispunjavamo Huseinu želju, izlazimo napolje i donosimo padobran. Jedna od četiri devojčica je, prepoznavši edukatorke, pritrčala jednoj od njih i čvrsto je zagrlila. Dugo se nije odvojila od nje. Devojčica ima vidljiv dermatološki problem. Nismo sigurne kako na to reaguju ostala deca iz njenog okruženja, ali se trudimo da im damo dobar primer.
Primetna je euforija i kod ostalih mališana. Uneli su živost u kamp. Pokrenuli su se. Očigledno je da im to mnogo znači. Izvukle smo padobran i zajedno sa decom otpočele sa dobro poznatim aktivnostima. Deca su oduševljena. Smeju se. Priključuju nam se kolege iz „Save the children“ i „ADRA“. Šarena padobranska „pečurka“ iznad naših glava ulepšava prostor za igru. Radost kod mališana se širi poput „zaraze“. Tako malo je bilo potrebno da ih učini toliko poletnim i veselim. Ponovo decom. Drago nam je da smo doprinele tome. Njihovi osmesi govore više od reči. O zagrljajima da i ne govorimo.