Priča o Marini: povezivanje porodice

Kada su nam informacione tehnologije svakodnevno dostupne, ne obraćamo pažnju na njihove potencijale i značaj koji mogu imati u kriznim situacijama. Danas vam prenosimo priču iz našeg ICT kutka u Preševu, koju je zabeležila naša koleginica Lidija Ilić. Priča govori o petogodišnjoj devojčici, koja je uz pomoć našeg ICT kutka ponovo stupila u kontakt sa svojom majkom, koju nije videla više od 9 meseci.
Marina je draga i nasmejana devojčica iz Iraka, koja je sa svojom porodicom stigla u Preševo. Putuju u Nemačku, gde se već nalazi njen otac. Delovali su kao skladna porodica, dok, u razgovoru sa članovima našeg tima, najstariji dečak nije rekao da on nema sestru. Kolege su se zabrinule, u strahu da devojčica nije možda kidnapovana. Neko je primetio i da je majka gruba prema njoj, što je pojačalo sumnju.
Sumnje su nestale, kada je naš prevodilac, Sandra, iz razgovora sa majkom, saznala da nema razloga za brigu. Mazija, žena u čijoj je pratnji doputovala Marina, nije njena majka, već strina, koja brine o njoj i pomaže joj da stigne do majke i oca u Nemačku. Porodične fotografije i dokumenta takođe su potvrdili ovu činjenicu.

Značaj ICT tehnologija za izbeglice
Od Mazije smo saznali da se muški deo ove porodice već nalazi u Nemačkoj i čeka da im se žene sa decom pridruže. Misleći da je tako najbezbednije, krenule su na put sa krijumčarima. Mazija, je sa Marinom i svoja dva sina, u Makedoniji, prilikom skrivanja u šumi izgubila deo porodice i dokumentaciju. Nakon nekoliko dana lutanja stigli su u naš kamp u Preševu. Kažu da se ovde osećaju bezbedno.
Uz pomoć naših kolega iz ICT kutka uspeli smo da, uz pomoć Fejsbuka i Vajbera, stupimo u kontakt sa Marininim rođacima koji se nalaze u Nemačkoj. Preko njih smo došli i do Marinine majke i omogućili da Marina putem Skajpa razgovara sa svojom mamom, koju nije videla 9 meseci. Njihov razgovor je bio izuzetno emotivan. Marina je sa svojom strinom i njenim sinovima od toga dana redovno dolazila u naš ICT kutak i razgovarala sa članovima porodice koji su u Nemačkoj.
Osim toga, u prostoru našeg ICT kutka, pokušavali su da uspostave kontakt i sa drugim delom porodice koju su izgubili u šumama Makedonije. Mazija je saznala da se nalaze u Prihvatnom centru u Krnjači i pozvala ih da dođu u Preševo.

značaj ICT za izbeglice
Uz pomoć organizacije IOM još 13 članova ove porodice je stiglo u naš kamp, a Mazija, Marina i dečaci su ih sa ushićenjem i radošću dočekali.
Srećni smo što je, zahvaljujući mogućnostima koje nudi naš ICT kutak, ova velika porodica povezana.