Priča jedne mame

SOS mama Ana počela je da radi u SOS Dečijem selu Kraljevo u decembru 2013. godine. Nepunih godinu dana radila je kao SOS mama pripravnica, u svakoj kući po malo, pomažući mamama oko dece.

„Tada sam bila mama svoj deci,“ kaže kroz šalu o tom periodu.

U septembru 2014. godine dvojica malih dečaka, jedan od godinu i po i drugi od dve i po, i devojčica od 5 meseci, našla su svoju sigurnost u njenom zagrljaju a ona je dobila dugo očekivanu porodicu.

„Prijavila sam se za posao SOS mame jer mi je nedostajalo moje dete. Moj sin je dve godine ranije otišao na školovanje u inostranstvo. Imala sam potrebu da budem u dečijem društvu i da nadoknadim to što mi on nedostaje. Sa troje tako male dece, vrlo aktivne, čovek i ne stigne da razmišlja o tome šta ga muči.“

Ukraine_ERP Sieverodonetsk_Katerina Ilievska39 (1)
Godinu dana je proletelo, a 2015. godine u ovu veselu SOS porodicu stiglo je još troje dece, dve bliznakinje i njihov mlađi brat. I njih je mama Ana prihvatila sa osmehom i potrudila se posebno oko svakog od njih. Neko je učio da vozi rolere, neko da hoda, neko da pravilno govori, neko da pravi kolače, a ona je uvek tu, da ohrabri i pomogne svakome od njih.

„Vidim koliko smo se vezali jedni za druge kada se vraćam sa godišnjeg odmora. Tog trenutka kada uđem u kuću i kad svi oni potrče i počnu da plaču od sreće, i svi imaju nešto da mi kažu, penju se na mene… Onda plačemo svi zajedno, pa se smejemo, mazimo, ljubimo.. I svakog drugog dana oni na svoj način pokazuju ljubav i pažnju. Kad sam tužna, zabrinuta, kada imam neki problem koji mi se vidi na licu a o kome ne pričam oni me pitaju – je li tebi dobro? Kada je meni rođendan oni svi zajedno prave tortu, i mali i veliki. Mali ližu činije, a veliki prave filove. Da li je posle jedemo kašikom to nema veze. To uvek nekako nameste kad sam ja na slobodnom danu pa im teta pomaže da me iznenade.“

Pet godina rada u SOS Dečijem selu Kraljevo, neprospavane noći, izbijanje zubića, učenje da se poprave ocene, rođendani, letovanja, šestoro dece u kući… SOS mama Ana ima na licu osmeh a neretko i suze u očima kada govori o svojoj deci. Njih šestoro su njena porodica. Ona je njihova mama. Nadomestili su jedni drugima ono što im je u životu nedostajalo i stvorili svoj dom pun ljubavi.