Priča iz biblioteke igračaka

Porodicu Amar iz Avganistana, koju čine otac, majka i troje dece upoznali smo u Principovcu. Pre godinu dana započeli su svoj put i nakon boravka u Grčkoj i Makedoniji došli su u Srbiji. Često učestvuju u aktivnostima koje organizuju SOS Dečija sela i koje su, prema rečima majke, veoma korisne i ispunjavajuće.

biblioteka igracaka

Deca često dolaze u biblioteku igračaka, gde se igraju, pozajmljuju slikovnice i igračke. Dok su živeli u Avganistanu deca su vozila bicikl i igrala se napolju, za šta sada nemaju prilike. U poslednje vreme počeli su dosta vremena da provode igrajući igrice na mobilnom telefonu, što se njihovoj majci nije dopalo, pa je srećna zbog mogućnosti koje nudi Biblioteka igračaka – mogućnosti da deca čitaju knjige i slikovnice i igraju se igračkama koje su namenjene njihovom uzrastu.

biblioteka igracaka prihvatni centar principovac

Biblioteku igračaka u Prihvatnom centru Principovac pokrenuli smo u februaru 2017, u saradnji sa organizacijom UNICEF Srbija. U njoj deca mogu da se igraju, pozajmljuju igračke i knjige, a roditelji od edukatora dobiju savete o edukaciji kroz igru i igračkama koje su važne za rani razvoj.

biblioteka igracaka za decu izbeglice