Predstavnici SOS Dečijih sela Srbija učestvovali na završnoj konferenciji Programa hitne pomoći izbeglicama u Makedoniji

SOS Dečija sela Makedonija održala su u sredu, 31.01.2018, konferenciju posvećenu završetku Programa hitne pomoći izbeglicama u Makedoniji. Na konferenciji, na kojoj je bilo reči o rezultatima projekta, primerima dobre prakse, izazovima i lekcijama naučenim u protekle dve godine, koliko je ovaj projekat u Makedoniji trajao, učestvovali su i predsavnici SOS Dečijih Sela Srbija, zaposleni na Programu hitne pomoći izbeglicama “Solidarnost”, koji naša organizacija u Srbiji sprovodi od avgusta 2015. godine.

U svojim izlaganjima u okviru konferencije, predstavnici SOS Dečijih sela Makedonija istakli su dobru saradnju sa našom organizacijom tokom trajanja projekta i značaj međusobne podrške za pružanje adekvatnog odgovora na izbegličku krizu.

Program hitne pomoći izbeglicama u Makedoniji trajao je 752 dana i za to vreme SOS Dečija sela Makedonija pružila su više od 250.000 različitih usluga za ženu, dece, mlade i porodice. Projekat je realizovan uz podršku Fondacije Herman Gmajner, organizacije UNICEF Makedonija i Švajcarske agencije za saradnju i razvoj, u saradnji sa lokalnim partnerima.
mk2
O rezultatima projekta i delovanju u izbegličkoj krizi, kao ključni govornici, izlagali su Zorica Serafimovska Arsovska, Predsednica UO SOS Dečijih sela Makedonija, Agron Buxhaku, direktor Centra za krizni menadžment Makedonije, Damir Ćorić, predstavnik Međunarodne organizacije SOS Dečija sela, Benjamin Perks, predstavnik organizacije UNICEF Makedonija i Juliana Gapo, Nacionalna direktorka SOS Dečijih sela Makedonija.

Za zaposlene u SOS Dečijim selima Srbija ova konferencija bila je još jedna prilika da, kroz razgovor o potrebama izbeglica i izazovima sa kojima se pružaoci pomoći suočavaju, ojačaju svoje kapacitete i i stečena iskustva primene u sadašnjem i budućem radu, s obzirom na to da tenutno naša organizacija radi na pružanju pomoći izbeglicama u 12 od 18 centara širom Srbije.

mk3

SOS Dečija sela Srbija na konferenciji u Skoplju predstavljale su Maja Simić, Programska koordinatorka na Programu “Solidarnost” i Jelena Čolić, Lokalna koordinatorka za Beograd.